Sectorul HoReCA s-a redeschis cu multe întrebări fără răspuns: „Să explice toate regulile de la început și până la sfârșit, ca să nu le încălcăm” (VIDEO)

Sectorul HoReCA s-a redeschis cu multe întrebări fără răspuns: „Să explice toate regulile de la început și până la sfârșit, ca să nu le încălcăm” (VIDEO)
Foto: Yatzer

Și-au reluat activitatea cu multe întrebări fără răspuns. E vorba de proprietarii și angajații din sectorul HoReCa, care au deschis ușile localurilor pentru clienți. Ei spun că în orice clipă pot fi verificați de oamenii legii și nu știu cum să se apere. S-au pregătit minuțios pentru a respecta regulile impuse de autorități, însă multe dintre ele lasă loc de interpretări și, în acest caz, riscă să fie amendați în mod nejustificat. Agenții economici solicită instituțiilor competente să elaboreze un plan transparent de activitate a localurilor din țară și să ofere consultanță. Contactat de AGORA, șeful ANSP, Nicolae Furtună, a declarat că, în curând, urmează să fie aprobate noi modificări privind măsurile impuse sectorului HoReCa pe timp de pandemie, care vin să ofere claritate antreprenorilor. 

Unii proprietari de restaurante și cafenele au refuzat să își reia activitatea din motiv că nu pot face față condițiilor impuse de autorități, cum ar fi respectarea distanței de 1,5 metri între mese și persoane.

Cei care au deschis ușile pentru clienți, spun că au cheltuit sume enorme de bani pentru a aproviziona încăperile cu dozatoare, măști și alte materiale necesare. Asta în condițiile în care, sunt obligați să primească de două ori mai puțini clienți pentru a păstra distanța socială și, în acest context, încasările vor scădea în mod substanțial. 

„Am umplut localul cu dezinfectante. Am achiziționat mai multe dozatoare ca să prelucrăm și suprafețele. Am achiziționat și termometru ca să măsurăm temperatura la oaspeți, am printat declarațiile pentru grupurile de persoane care vin mai mult de patru persoane, să confirme că sunt membri de familie. Sticla de la casă, măști pentru echipă, câte cinci pentru fiecare. Pentru oaspeți s-au achiziționat măști de unică folosință. 

Cheltuielile sunt enorme, pentru că prețurile pe piață sunt mărite. Am fost deja sancționați și am trecut prin două judecăți. Urmăm cu strictețe toate restricțiile și recomandările. Am separat mesele, am rămas cu circa 50% din locurile anterioare. Ceea ce presupune că oaspeți vom primi mai puțini. Nici nu suntem siguri dacă vom putea achita costurile chiriei și salariile pentru echipă”, a menționat directorul operațional al unei rețele de cafenea, Oxana Ișcenco. 

Mai mult, în ciuda eforturilor depuse, angajații HoReCA nu sunt siguri că nu se vor alege cu amenzi, întrucât condițiile impuse pot fi interpretate în multe feluri. La fel, unii proprietari de restaurante, care activau anterior și în centrul comercial MallDova, au fost anunțați în ultima zi de la redeschidere că activitatea le-a fost interzisă. 

„Nouă nu ne-a permis să ne deschidem la Malldova. Toată echipa era pregătită, chemată la lucru. Cu o zi înainte au făcut curat, au pregătit produsele, semi-preparatele. Acum avem așa întrebare. Ce facem cu aceste produse? Stocuri de marfă alterabilă, care sunt deja în restaurant, deoarece am primit răspuns în ultima zi, înainte de deschidere. Foarte urât ca și tot ce se petrece în organizarea, conlucrarea cu noi. Nu avem pe cine întreba, nu avem de la cine primi precizări. De exemplu, cu distanța socială de 1,5 metri între oameni, cu excepția familiilor - nicio precizare, nu a fost dat un document. A fost pus numai pe pagina Ministerului Sănătății o diagramă, o schemă în care este stipulat că între mese trebuie să fie o distanță de 1,5 metri. 

Când se face o lege, un regulament neclar, care poate fi interpretat dintr-o parte sau din alta, apare întrebarea. De ce e așa făcut și de ce la scrisorile trimise de noi nu au fost răspunsuri clare? Ori a fost făcut special, ori oamenii, care stau acum la putere, sunt incompetenți”,  a declarat proprietarul mai multor restaurante din capitală, Dumitru Cebotărescu. 

În cazul unor verificări, eu cred că ar fi bine să ne explice mai întâi toate regulile de la început și până la sfârșit, astfel încât să nu le încălcăm. Nu s-au deschis toate restaurantele, pentru că toți se tem și nu știu cum va fi. Ar fi bine ca verificările să înceapă, însă să nu aplice amenzi de la început. Dacă nu suntem corecți, să explice, iar noi vom face așa cum trebuie. Oamenii au stat trei luni acasă și toți au familii, copii. Toți vor să lucreze

administratorul unui restaurant, Veaceslav Bejenari

„Eu nu înțeleg cum va servi acest cheesecake și în cazul în care el se dă mai aproape, atunci se consideră ca o încălcare? Sau în cazul în care se apropie un al treilea prieten la o masă, ce se întâmplă în cazul dat? Avem penalitate? În ce moment are voie oaspetele să scoată masca? Când deja mănâncă? Când stă la masă și așteaptă comanda? Nu este stipulat și am fi vrut să înțelegem. Intrarea în sală cu mască, dar ce se întâmplă după? Nu este clar cu membrii familiei. Ei vor scrie declarația, eu o păstrez la mine. Cât timp o păstrez sau o ofer cuiva? 

Noi am amenajat terasa. Din 12 mese, am rămas doar cu cinci. Le-am aranjat corespunzător, dar oaspeților le-a fost dor de ieșiri și noi toată ziua stăm ca jandarmii și le spunem: „Vă rog păstrați distanța”. Ei se îmbulzesc câte trei la o masă și încalcă restricțiile. 

Pe mine foarte mult m-ar ajuta o vizită a inspectorului, care ar citi toate instrucțiunile și am face o analiză a sălii. Dacă le-am aranjat corespunzător, astfel încât să nu fim penalizați din prima. Nu există un control de avertizare. A venit controlul, nu ai citit, nu ai înțeles, poftim amenda”, a spus Oxana Ișcenco. 

De altfel, președinta Asociației MĂR, Aneta Zasavitchi, spune că au fost expediate mai multe scrisori autorităților prin care se solicită explicații și consultații privind măsurile pe timp de pandemie pe care trebuie să le respecte sectorul HoReCa. Până în acest moment, conducerea ANSP nu a oferit un răspuns oficial. 

„Am făcut sumedenii de solicitări scrise, personale, telefonice. O discuție verbală dintre mine și domnul Furtună nu înseamnă nimic, pentru că domnul polițist când intră în local nu o să mă sune pe mine și o să mă întrebe ce a spus domnul Furtună și cum a interpretat el. El vrea foaia în scris”, a spus Aneta Zasavitchi. 

În cazul în care antreprenorii din domeniu sunt verificați de oamenii legii, aceștia ar trebui să țină cont de câteva reguli, potrivit Asociației MĂR. 

Să nu să se sperie, să comunice cu ei, să îi roage să prezinte toate actele, începând de la legitimație, pe ce bază inițiază o verificare. Dacă este o plângere, atunci să o prezinte. Dacă există o încălcare, atunci să o discutăm. Este o încălcare sau nu și care este factorul constatator? În cazul în care nu îndeplinește aceste puncte, atunci să îi spună „Vă rog frumos, să ieșiți după ușă”

președinta Asociației MĂR, Aneta Zasavitchi

Contactat de AGORA, șeful ANSP, Nicolae Furtună, a declarat că au fost efectuate modificări la decizia Comisiei Extraordinare pentru Sănătate Publică privind măsurile, care trebuie respectate în activitatea sectorului HoReCa, și urmează să fie aprobate și publicate. 

Restaurantele și cafenelele din R. Moldova și-au sistat activitatea pe data de 16 martie curent. De atunci, proprietarii și angajații au protestat în repetate rânduri în fața clădirii Guvernului. Aceștia au cerut reluarea activității în cel mai scurt timp posibil și reevaluarea condițiilor decise de Comisia Extraordinară pentru Sănătate Publică. 

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
„Nu mă interesează distanța dintre mese, pentru că mesele nu fac COVID-19”. Furtună, despre măsurile obligatorii pentru HoReCa și sălile de sport

„Nu mă interesează distanța dintre mese, pentru că mesele nu fac COVID-19”. Furtună, despre măsurile obligatorii pentru HoReCa și sălile de sport

Protest în fața Guvernului. Reprezentanții HoReCa, nemulțumiți de deciziile luate de Comisia Extraordinară pentru Sănătate Publică (LIVE)

Protest în fața Guvernului. Reprezentanții HoReCa, nemulțumiți de deciziile luate de Comisia Extraordinară pentru Sănătate Publică (LIVE)

Agenții economici din sectorul HoReCa protestează în PMAN: Au improvizat o terasă în fața Guvernului (LIVE)

Agenții economici din sectorul HoReCa protestează în PMAN: Au improvizat o terasă în fața Guvernului (LIVE)

Piețele, HoReCa și transportul internațional ar putea fi redeschise din 1 iunie, propune Dodon

Piețele, HoReCa și transportul internațional ar putea fi redeschise din 1 iunie, propune Dodon

Italia: Sute de medici, suspendați din activitatea din cauza că nu erau vaccinați

Italia: Sute de medici, suspendați din activitatea din cauza că nu erau vaccinați

Guvernul reacționează la deciziile luate de CTESP Orhei: „Aceste decizii sunt nule”

Guvernul reacționează la deciziile luate de CTESP Orhei: „Aceste decizii sunt nule”

Advertoriale
Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Maia Sandu, despre un eventual atac asupra Ucrainei din direcția regiunii transnistreane: „Noi monitorizăm foarte serios situația”
 • 2
  Ultima oră! Gazul metan s-a scumpit și a depășit 17 lei
 • 3
  Reguli, dar nu pentru toți. La Orhei școlile vor activa cu prezența fizică. Se permit nunțile și cumetriile
 • 4
  Un parc fotovoltaic va fi construit la Sîngerei. Circa 900 de gospodării vor consuma energie electrică regenerabilă
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.