Prima confruntare sângeroasă din ultimii 45 de ani între India şi China. Cel puţin 20 de militari indieni, ucişi

Prima confruntare sângeroasă din ultimii 45 de ani între India şi China. Cel puţin 20 de militari indieni, ucişi

20 de militari indieni au fost ucişi într-o confruntare cu armata chineză, în noaptea de luni spre marţi, la frontiera disputată din Ladakh, în nordul Indiei - prima ciocnire militară sângeroasă din ultimii 45 de ani între cei doi giganţi nucleari asiatici, relatează News.ro. 

Armata indiană a anunţat mai întâi, marţi, moartea unui ofiţer şi a doi militari, evocând morţi „de ambele părţi”. Marţi seara, ea a anunţat alţi 17 alţi „răniţi grav pe câmpul de onoare” care au „murit din cauza rănilor”.

China a evocat „morţi şi răniţi”, însă fără să precizeze în care tabără. Ea acuză India de faptul că se face vinovată de acest incident.

Ministrul indian de Externe i-a replicat, prin purtătorul de cuvânt Anurag Srivastava, atribuind vina confruntării Chinei, în urma „unei tentative de a schimba în mod unilateral status-quoul” frontierei.

Trupe aparţinând celor două puteri nucleare s-au angajat de la începutul lui mai în confruntări tensionate de-a lungul frontierei comune, în principal în Ladakh, şi au trimis mii de militari întăriri - o criză pe care părţile susţin că vor să o soluţioneze, cu toate acestea, pe cale diplomatică.

„India şi China şi-au exprimat ambele voinţa unei calmări, iar noi susţinem o soluţie paşnică”, a reacţionat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat în urma acestor încăierări.

În urma unor negocieri între generali din ambele armate, în urmă cu zece zile, un proces de dezangajare militară a fost lansat în anumite zone disputate ale regiunii, la înaltă altitudine, în Ladakh.

„În acest proces de dezescaladare, aflat în curs în Valea Galwan, o confruntare violentă a avut loc noaptea trecută şi s-a soldat cu victime de ambele părţi”, declara marţi un purtător de cuvânt al armatei indiene.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a acuzat, la rândul său, trupe indiene de faptul că au „trecut frontiera în două rânduri, după care au comis activităţi ilegale, au provocat şi atacat militari chinezi, iar rezultatul a fost o gravă confruntare fizică”.

Ultima altercaţie sângeroasă între militari indieni şi chinezi a avut loc în 1975, când patru militari indieni au fost ucişi în Arunachal Pradesh (est). Niciun glonţ nu a fost tras la frontieră de atunci.

India şi China au mai multe litigii teritoriale vechi, în sectoarele Ladakh şi Arunachal Pradesh.

Confruntări în zone muntoase între armata indiană şi chineză au devenit mai frecvente în ultimii ani, ceea ce administraţia Trump interpretează drept un semn al unei agresivităţii chineze tot mai puternice în Asia.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal