
Ai văzut tot ce era de văzut în Moldova? Chiar și aceste șapte locuri?
Se pare că pentru vara anului 2020 planurile de vacanță s-au risipit din cauza pandemiei. Totuși, dorința de a călători, de a vizita și de a descoperi nu a anulat-o nimeni. La prima vedere, Moldova pare a fi o țară prea puțin ofertantă la capitolul turism. Pe de o parte infrastructura destul de proastă, pe de altă parte - destinațiile de vizitat ce pot fi numărate pe degete. Asta dacă mergem pe calea rețelelor de socializare, care ne pun, mereu, la vedere unele și aceleași locuri. Un simplu search pe google demonstrează, însă, că țara asta are multe locuri care, din diferite motive, au rămas în umbra atenției celor împătimiți de călătorii. Noi am făcut o selecție a șapte destinații din Moldova în care suntem tentați să pariem că nu ați ajuns încă.
・
Cel mai mare cimitir evreiesc din Europa de Est

Merită să ajungeți la Vadul-Raşcov pentru subteranele pe care le veți descoperi aici, pivnițele enorma, casele cu stiluri arhitecturale diferite dar și pentru cimitirul evreiesc care repezintă și un adevărat magnet turistic.
Moșia nobililor polonezi ai secolului XIX de la Bahmut

Anume aici se aduna spuma societății. Sala era iluminată de candelabre din cristal și sfeșnice din cupru. În mijlocul sălii răsuna muzica, se bârfea, se țineau discuții filozofice. Balurile erau un prilej de relaxare pentru curteni, o metodă de comunicare și de identificare a partenerilor de nădejde. Se spune că dacă un om este de încredere în timpul dansului, la fel va fi și în viață.
Arcul geodezic Struve, inclus în Patrimoniul mondial UNESCO
.jpg)
Se spune că Friedrich Struve a început să măsoare arcul meridianului în 1816. Sub conducerea sa, o echipă de oameni de știință au trasat o linie spre Hammerfest în Norvegia și spre sud până la Marea Neagră. În anul 1855, Struve a reușit să obțină prima măsurare exactă a meridianului și a aflat dimensiunile și forma Pământului. Acesta a fost un pas uriaș în domeniul cartografiei: cartografii, folosind datele obținute de el, au putut să traseze scări mai precise pe hărți.Arcul geodezic Struve se întinde pe 2.820 km și reprezintă un lanț de 265 de puncte de triunghiulare. Arcul trece prin 10 țări și conectează 34 de puncte, care sunt recunoscute drept patrimoniu mondial UNESCO. Datorită lui Struve, ne orientăm conform hărților și mergem în drumeții, unde vă invităm și pe voi cu plăcere.
Mănăstirea de femei „Înălțarea Domnului” de la Japca

În anul 1770 biserica a fost prădată și nimicită de tătari. Un călugăr, numit Feodosii, le-a cerut stăpânilor satului Japca o bucată de teren, primind teritoriul de sub stâncă, unde se afla schitul. Călugării au ridicat o biserică din lemn și au numit-o „Înălțarea Crucii”.La începutul secolului XX mănăstirea deținea 995 de hectare.
Furceni, satul învăluit de stânci și de mister

După ce l-a trecut, podul a dispărut. Dar se pare că nu doar fata avea o furcă fermecată. Unul dintre tătari și-a scos furca și a înfipt-o în pământ, aceasta deschizând patru drumuri. Pe unul dintre drumuri s-a ascuns fata. Despre acele întâmplări vorbesc astăzi cele patru drumuri, podul de pe Răut și numele satului - Furceni.
Cariera naturală de calcar din raionul Edineț

De asemenea, casele din această localitate uimesc prin ornamentele de pe ferestre și pereți. Tot în zonă se află o serie de monumente naturale: canionul La castel, canionul și rezervația Fetești, canionul din satul Zăbriceni.
Ruinele orașului Șehr al-Djedid de la Orheiul Vechi

Acesta a fost un oraș tătăresc, ridicat spre sfârșitul secolului al XIII-lea, pe malul stâncos al Răutului. Aici a fost găsită cea mai mare moschee a Hoardei de Aur, Bazarul de est și complexe de băi. De asemenea, între satele Furceni și Trebujeni, în valea râului Răut, se află un loc pitoresc unde puteți organiza pelerinaje sau plimbări cu bicicleta.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!