Democrații l-au promovat iar acum tot un democrat propune anularea programului cetățeniei prin investiții. Președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, a înregistrat un proiect de lege, care apare pe ordinea de zi de astăzi a Parlamentului, prin care se prevede excluderea dreptului cetățenilor străini și apatrizilor de a obține cetățenia Republicii Moldova în baza unei investiții. Se întâmplă după ce ieri miniștrii din Guvernul Chicu au avizat pozitiv un alt proiect, al deputatului Chiril Moțpan, prin care numele persoanelor ce au obținut cetățenie prin investiții vor putea fi făcute publice.
În proiectul său, Diacov susține că, urmare a lansării în 2017, „inițiativa în cauză nu a dus la obținerea beneficiilor scontate, sporind totodată eventualele riscuri pentru securitatea și ordinea publică a țării”.
„În particular au fost identificate riscuri sporite de ordin migrațional, care la rândul său pot avea implicații asupra regimurilor facilitare de călătorie a cetățenilor Republicii Moldova în străinătate. Preocupările și dificultățile legate de implementarea programului au dus la impunerea repetată a unor moratorii asupra aplicării sale. Către luna martie 2020, cînd a fost instituit cel de-al 2-lea moratoriu, cetățenia Republicii Moldova a fost acordată pentru 8 solicitanți, care au contribuit la Fondul de Investiții Publice cu doar 540.000 Euro. Alte 26 de dosare urmează a fi examinate de Comisia pentru problemele cetățeniei și acordării de azil politic de pe lângă Președintele Republicii Moldova”, susține Diacov.
Astfel, proiectul lui Diacov prevede excluderea dreptului cetățenilor străini și apatrizilor de a obține cetățenia Republicii Moldova în baza unei investiții. Totodată, vor fi abrogate și modificările conexe aduse altor legi afectate de program.
Cu o zi înainte, Cabinetul de miniștri a aprobat abrogarea alineatului (2) al articolului 27 din Legea cetățeniei Republicii Moldova. Astfel, în cazul în care proiectul de lege va fi aprobat de Parlament, numele persoanelor ce au obținut cetățenie prin investiții vor putea fi făcute publice. Amintim că până acum informațiile așa ca numele și prenumele celor care au obținut cetățenia moldovenească prin investiții, sunt secretizate. Aceasta în urma unui amendament propus de deputatul Eugeniu Nichiforciuc.
Menționăm că programul de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție a fost lansat în noiembrie 2018. Acesta a fost criticat dur de opoziție. Blocul politic ACUM, de exemplu, consideră că legea este o schemă de spălare, o posibilitate de legalizare a banilor de proveniență dubioasă și poate transforma R. Moldova într-o zonă offshore.
La 18 iunie 2019, Parlamentul a votat, în prima lectură, un proiect de lege prin care se dorește abrogarea legii cu privire la dobândirea cetățeniei prin investiție. Două săptămâni mai târziu, Legislativul a instituit un moratoriu asupra acordării cetățeniei Republicii Moldova prin investiții.
Pe 17 decembrie 2019, Guvernul Chicu a aprobat prelungirea moratoriului, începând cu 20 decembrie 2019 și până pe 20 februarie 2020.
Pe 26 februarie, Guvernul a aprobat instituirea unui nou moratoriu până la 1 ianuarie 2021.
Vezi și aceste știri

Mai mulți bani pentru copiii cu cetățenie română. Parlamentul de la București a decis să dubleze alocațiile

„Vreți să aruncați copilul cu tot cu apă”. Cum votau deputații prelungirea moratoriului asupra oferirii cetățeniei prin investiții
