În perioada stării de urgență în R. Moldova, numărul curselor regulate de pasageri a scăzut cu 78%, iar numărul pasagerilor s-a înjumătățit. Odată cu reluarea activității transportului, însă, se constată că 30% dintre călători nu respectă măsurile de protecție în unitățile de transport. Acestea sunt îngrijorări expuse de secretarul de stat al Ministerului Economiei, Iulian Postică, într-o conferință de presă.
Potrivit secretarului de stat al Ministerului Economiei, perioada de epidemie declanșează consecințe economice negative asupra sectorului transportului de pasageri.
Astfel, dacă în luna martie, din numărul total de 6.865 de curse planificate erau efectuate 88%, pe parcursul stării de urgență, numărul a scăzut sub 10%. Azi raportat la ziua de ieri, restabilirea curselor a constituit doar 60%.
Și numărul pasagerilor a scăzut, așa încât, dacă până la instituirea situației excepționale coeficientul de îmbarcare în unitățile de transport era 40%, în prezent acest coeficient este de doar 20%.
„Pe perioada stării de urgență ca rezultat a stopării efectuării curselor regulate și-au sistat activitatea majoritatea gărilor auto din țară, cu excepția autogărilor din Chișinău. Prin urmare se atestă deasemenea o diminuare proporțională a indicilor economici de activitate a gărilor raportat la numărul de curse efectuate de transportatori”, susține Iulian Postică.
Secretarul menționează că în prezent majoritatea autogărilor și-au reînceput activitatea, dar în baza unor reguli stabilite prin decizia Comisiei naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Astfel, transportul de persoane este efectuat doar în limita locurilor pe scaune, cu purtarea obligatorie a măștilor, cu dezinfectarea unităților de transport.
„Din păcate, pe parcursul săptămânii curente, în urma monitorizărilor efectuate de Agenția Națională Transport Auto, s-a constatat că doar 70% dintre călători respectă recomandările de purtare a măștilor în transportul public”, constată Postică.
Secretarul de stat a ținut să sublinieze că pe parcursul situației excepționale Ministerul Economiei a întreprins o serie de măsuri pentru a ajuta ramura:
- CSE, la propunerea ministerului, a prelungit valabilitatea certificatelor de competență profesională pentru managerii din transport și șoferii auto.
- A fost prelungită valabilitatea rapoartelor de inspecție tehnică pentru autocare.
- Nu au fost aplicate sancțiuni pentru suspendările de curse.
- A fost prelungit cu două luni primul termene de încadrare în categoriile de confort pentru autobuzele ce prestează servicii de transport regulat de călători.
Este de menționat că sistarea transportului pe perioada de urgență a generat intensificarea transportului ilicit. Conform estimărilor, 80% din cursele efectuate pe perioada stării de urgență erau efectuate de transportatori iliciți.
Astfel, în această perioadă au fost întocmite 64 de procese verbale în acest sens. Au fost aplicate amenzi în sumă de 157.000 lei. În cazul a 50 de procese verbale au fost ridicate plăcuțele de înmatriculare și sistată activitatea unităților pentru șase luni, potrivit datelor prezentate de Iulian Postică.