Siberia înregistrează anomalii termice. Cercetătorii: Regiunea arctică se încălzeşte de două ori mai repede decât restul Terrei

Siberia înregistrează anomalii termice. Cercetătorii: Regiunea arctică se încălzeşte de două ori mai repede decât restul Terrei

Vremea neobişnuit de caldă se menţine pe o perioadă tot mai lungă în Siberia. Anomaliile termice sunt privite cu îngrijorare de specialiştii din domeniul schimbărilor climatice. „Este, fără îndoială, un semn alarmant”, a declarat cercetătorul Freja Vamborg, potrivit mediafax.ro.

Temperaturile de suprafaţă din Siberia au ajuns chiar şi la +10 C, atingând valori mai mari decât media de luna trecută, arată CNN. De altfel, luna mai a fost cea mai fierbinte din ultimele decade, înregistrându-se cele mai ridicate temperaturi din 1979 până în prezent, raportate la o asemenea suprafaţă extinsă a Rusiei.

Potrivit savantului Martin Stendel, anomaliile termice depistate în nord-vestul Siberiei luna trecută ar fi un eveniment deosebit de rar, cu o rată de apariţie de 1 la 100.000 de ani, în absenţa factorilor acceleratori de schimbare climatică.

Totuşi, situaţia nu este una izolată. Experţii observă o tendinţă îngrijorătoare de creştere a temperaturilor pe tot parcursul iernii şi primăverii trecute. „Este, fără îndoială, un semn alarmant”, a declarat cercetătorul Freja Vamborg, adăugând că este neobişnuit să vezi temperaturi mai calde decât media timp de atâtea luni la rând.

Deşi nu este un secret faptul că întreaga planetă se încălzeşte de ani de zile, creşterea temperaturii nu apare uniform. Oamenii de ştiinţă spun că regiunea arctică se încălzeşte, în medie, de două ori mai repede decât restul Terrei, ca urmare a încălzirii globale.

Efectele negative ale temperaturilor ridicate

Publicitate

La începutul acestei luni, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat stare de urgenţă în oraşul Norilsk, după ce 20.000 de tone de combustibil s-au vărsat într-un râu, de la o centrală din apropiere. Nornickel, părintele companiei, a declarat că fundaţia rezervorului de depozitare s-a scufundat, cel mai probabil, din cauza decongelării permafrostului, insistând asupra pericolelor din ce în ce mai mari ale creşterilor de temperatură.

Sergey Verkhovets, coordonatorul proiectelor arctice pentru filiala WWF din Rusia, avertizează că incidentul are consecinţe catastrofale. „Vom vedea repercusiunile în anii următori. Vorbim despre peşti morţi, păsări şi animale otrăvite”.

Anul trecut, incendiile au făcut ravagii în zona arctică la niveluri fără precedent, producând cantităţi enorme de emisii de seră, conform estimărilor oficiale ruseşti.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal