Dodon cheamă PD, PAS și Platforma DA pentru a forma o „coaliție antioligarhică” pe termen scurt. Iată trei scenarii propuse de președinte

Dodon cheamă PD, PAS și Platforma DA pentru a forma o „coaliție antioligarhică” pe termen scurt. Iată trei scenarii propuse de președinte

Președintele Igor Dodon cheamă la dialog toate „partidele antioligarhice”. Mai exact PSRM, PD, PAS și Platforma DA. Șeful statului susține că forțele politice trebuie să să-și unească puterile împotriva unui eventual pericol din partea ex-liderului PD, Vladimir Plahotniuc. Mai mult, Dodon propune trei scenarii pentru viitorul politic apropiat, în cadrul vlogului „Președintele Răspunde”.

„Toate partidele antioligarhice ar fi bine să-și consolideze eforturile, pentru a-i pune la punct, pentru a elibera Parlamentul de acești bandiți. Am propus ieri să avem o discuție largă. Asta-i PSRM, PD, PAS ȘI PPDA. Sumar sunt peste 70 de deputați, care nu-s legați cu Plahotniuc. Lăsăm bandiții să joace pe dreapta și pe stânga ca să-i distrugă?”, s-a adresat președintele forțelor politice făcând referire la un potențial pericol din partea Partidului Șor și grupul parlamentar Pro Moldova.

În continuare, Igor Dodon propune trei scenarii conform căror ar putea să evolueze situația politică în țară.

Publicitate

„1. Guvernul, chiar dacă nu are majoritate în Parlament, rămâne minoritar până la alegerile prezidențiale și continuă să vină în Legislativ cu proiecte care se votează sau nu.

2. Facem împreună patru partide antioligarhice, creăm o majoritate nouă parlamentară, și facem o coaliție de „salvare națională” sau „antioligarhică”, pe termen scurt, de 3-4 luni. Ulterior facem alegerile prezidențiale și după asta vedem cine învinge – dreapta sau stânga și vedem cum mergem mai departe.

3.Ne întâlnim tot noi în patru și decidem – uite, nu putem să mergem mai departe. Mergem la alegeri parlamentare anticipate. Dacă Curtea Constituțională zice că nu-i posibil, convenim că după prezidențiale se dizolvă Parlamentul, pasul 1,2,3,4 și mergem la alegeri anticipate în februarie anul viitor”, a enumerat șeful statului.

Igor Dodon a menționat că așteaptă liderii partidelor enumerate la discuții pentru săptămâna viitoare. „Nu-i nicio invitație oficială, dar eu sunt disponibil săptămâna viitoare să avem o discuție cu liderii partidelor”, a precizat Dodon.

Reamintim că pe 18 iunie Dodon spunea că va iniția discuții „cu partidele antioligarhice din Parlament” și e gata chiar să susțină o altă formulă guvernamentală, în care un rol central l-ar avea PAS și Platforma DA. Dodon susține că cei care pleacă din PDM sunt cumpărați de oligarhi, iar scopul lor ar fi să „scape de pedeapsă”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal