*Acest material este sponsorizat

Producătorii locali de haine: între oportunitatea vânzărilor online și constrângerea reducerii de personal. Cum i-a afectat pandemia de COVID-19

Producătorii locali de haine: între oportunitatea vânzărilor online și constrângerea reducerii de personal. Cum i-a afectat pandemia de COVID-19

Pandemia a venit cu impact imediat asupra mai multor industrii. Fie că au resimțit lipsa de comenzi, insuficiența de stofe sau au trebuit să se reorienteze total, companiile din industria ușoară au suferit mult pe toate planurile. Un studiu de piață realizat pe circa 65 de întreprinderi din domeniu a relevat probleme grave și foarte grave cu care se confruntă majoritatea companiilor. Iată cum au acționat acestea și la ce măsuri au fost nevoite să recurgă.

Asociația Patronală din Industria Ușoară (APIUS) a realizat cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid un sondaj în rândul mai multor întreprinderi de producție, membri APIUS, dar și ne-membri, prin care și-a propus să releve principalele probleme cu care se confruntă fabricile, odată cu venirea pandemiei de COVID-19.

Circa 7600 de persoane disponibilizate

Fie că sunt întreprinderi care prestează servicii pentru clienți străini sau au un brand propriu pe piața locală, fie că sunt micro-întreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii ( 62% din totalul de companii) sau  companii mari (38 % din respondenți) – absolut toate au declarat că au păgubit din urma pandemiei. 75% din numărul total de întreprinderi au continuat să activeze și în perioada stării de urgență, cu un număr incomplet de angajați, parțial fiind implicate și în producerea măștilor și echipamentelor medicale de protecție. Circa 25% din numărul de întreprinderi au sistat totalmente activitatea – unii intrând în șomaj tehnic, dar majoritatea acordând angajaților concediul planificat sau din cont propriu. Mai bine de jumătate dintre companii anunță că au redus între 10 și 50% din personalul companiei, per total fiind disponibilizate peste 7600 persoane.

„Înainte de carantină am avut 23 de persoane, împreună cu mine și soțul meu, deoarece ambii activăm în această firmă. Am disponibilizat 5 angajați, deoarece volumele de lucru erau mult mai mici, efectiv nu aveam ce să le dăm de lucru – le-am explicat situația și mă bucur că unii și-au găsit deja un alt job. Noi am pornit vânzările online, soțul meu face livrările. Bineînțeles că volumele au scăzut, dar ne-am reorientat – am cusut și măști, fiindcă aveam ceva stofă potrivită disponibilă, am început să facem bentițe – deci nu ne oprim.”

Elena Grosu, fondatoare Mallena

S-a înregistrat o creștere a vânzărilor online

Cifrele sondajului arată că vânzările întreprinderilor care produc și comercializează pe piața locală s-au redus, în martie-mai 2020, cu circa 56% (minus 160 milioane MDL).

„Criza provocată de pandemie accelerează necesitatea întreprinderilor din industria ușoară de a se adapta noilor cerințe pe piață și a-și reorienta activitatea pe online. Proiectul de Competitivitate din Moldova susține întreprinderile din sector să avanseze în procesul de digitalizare și integrare a comerțului electronic, inclusiv prin integrarea plăților online, proceduri de vămuire și logistică, și marketing digital. Până la finele anului, peste 50 de branduri locale vor beneficia de suport integral din partea partenerilor strategici și vor lansa magazine online funcționale, asigurând astfel creșterea vânzărilor pe piața locală și cea internațională.”

Doina Nistor, directoarea Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid

În sondajul realizat de APIUS, mai bine de 70% dintre respondenți au evidențiat că în această perioadă au promovat parteneriatele B2B și comerțul electronic, ca principalele oportunități de dezvoltare. Peste 50% dintre respondenți au spus că vânzările online au asigurat între 25 și 70% din vânzările lunare obișnuite pe piața locală, valorificând orice oportunitate de e-commerce care a apărut.

Reorientarea după necesități

Pe unii, pandemia de coronavirus i-a obligat să-și sisteze pentru o perioadă activitatea economică. După o pauză, soluțiile de automatizări sau reorientarea producției a fost colacul salvator pentru mai multe fabrici. Mai multe companii de la noi și-au reprofilat afacerea și au trecut la producția măștilor de protecție, creând inclusiv parteneriate cu alți producători locali.  

„Încasările au scăzut enorm în ultima perioadă. Noi lucrăm pentru extern, pentru companii mari din Europa, practic toate sunt din nordul Italiei. Avem parteneri responsabili, am avut semnale din partea lor că situația e dificilă și că unele lucruri se vor schimba. Am stat trei săptămâni acasă, timp în care ne-au venit diferite idei, ce să facem mai departe. Dar producția de măști a apărut în urma unei propuneri a unei firme, trebuia să o ajutăm în producția lor. Așa a început totul, practic a venit o ofertă. Reușim să producem la moment până la 1.500 de măști pe zi. Avem aviz sanitar eliberat de Agenția Națională pentru Sănătate Publică.”

Sergiu Malai, director „Hermina”

„Noi ne-am reorientat în martie și am început să producem măști medicinale. Eram la intersecție: fie stăm acasă cu pierderi mari, fie ne implicăm și facem ceva util. Am testat măștile și acestea corespund cerințelor, iar cererile începeau să crească, inclusiv pe partea de achiziții publice. Cererea era foarte mare, iar noi puteam produce doar circa 2000 măști pe zi – astfel am cooptat alte 3 fabrici ca să ne ajute. Practic, odată cu deschiderea granițelor, am decis imediat că trebuie să ne creștem capacitatea de producere și am făcut o investiție în mai multe dispozitive care ne-au dublat productivitatea. Am păstrat integral toate locurile de muncă, iar acum avem capacitatea de circa 5000 bucăți pe zi, deci suntem pregătiți să facem față solicitărilor din vară și toamnă.”

Vitalie Vrabii, fondator al brandului „Passer Cămăși”

Patronatele, în susținerea producătorilor

În această perioadă, APIUS a depus peste 20 de documente de advocacy către autorități pentru a informa despre starea industriei. Asociația a solicitat în repetate rânduri sprijin pentru subvenționarea fabricilor care au stabilit șomajul tehnic sau și-au încetat activitatea, diminuarea ratelor la chiria comercială pentru întreprinderile producătoare, prevenirea abuzurilor organelor de control și măsuri de salvare a afacerilor. Până astăzi autoritățile încă nu au venit cu un plan de acțiune anti-criză pentru companiile din industria ușoară, în contextul pandemiei mondiale.

„Industria ușoară este grav afectată de pandemie și multe întreprinderi din țară resimt din plin consecințele acesteia. Asigurând în 2019 peste 30 mii de locuri de muncă, în special pentru femei și clasându-se în topul industriilor exportatoare din Moldova, în perioada martie-mai industria ușoară a înregistrat pierderi de peste 610 milioane lei la export și a disponibilizat circa 1/3 din personal. Fără măsuri de susținere din partea statului, situația se poate agrava și mai mult.”

Marcela Lozovanu, director interimar APIUS

Mai multe întreprinderi au urmat recomandările APIUS și se adaptează noilor condiții pentru a depăși această situație:

1. Reorientarea în producerea echipamentului de protecție (măști, combinezoane, halate);

2. Orientarea primordială către e-commerce (digitizarea companiilor) și implementarea resurselor de comerț online disponibile;

3. Dezvoltarea site-urilor, optimizarea SEO și integrarea acestora cu marketplace-urile existente;

4. Adoptarea principiilor de modă sustenabilă: calitatea produselor, prețul competitiv și producerea după ideea de slow-fashion.

Rezultatele complete ale studiului pot fi văzute pe pagina APIUS.md.

 

P.

Vezi și aceste știri
SUA va revizui unele programe de asistență financiară alocate prin USAID

SUA va revizui unele programe de asistență financiară alocate prin USAID

Directoarea Executivă APIUS: „Dacă această criză nu va fi gestionată de autorități, ne așteaptă un colaps economic în Industria Ușoară”

Directoarea Executivă APIUS: „Dacă această criză nu va fi gestionată de autorități, ne așteaptă un colaps economic în Industria Ușoară”

Antreprenorii din industria ușoară cer măsuri urgente în condiții de criză. „Sectorul se confruntă cu probleme economice grave”

Antreprenorii din industria ușoară cer măsuri urgente în condiții de criză. „Sectorul se confruntă cu probleme economice grave”

Advertoriale
Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

Philip Morris lansează Disrupt Camp. O competiție online pentru studenții din Moldova, Georgia și Armenia

Philip Morris lansează Disrupt Camp. O competiție online pentru studenții din Moldova, Georgia și Armenia

 Cel mai bun angajator: Compania JTI Moldova a primit titlu de „Cel mai Bun Angajator” timp 9 ani consecutiv (VIDEO)

Cel mai bun angajator: Compania JTI Moldova a primit titlu de „Cel mai Bun Angajator” timp 9 ani consecutiv (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Moldova intră în Cod Roșu: Toate școlile, de luni, trec în regim online pentru o perioadă de două săptămâni. Ce alte restricții au fost impuse
 • 2
  Tauber evită să zică cât o costă naveta Bălți-Chișinău, dar spune că ar putea închiria un apartament în nordul țării
 • 3
  Moldovagaz urmează să solicite majorarea tarifelor la gazele naturale. Vadim Ceban: „Întreprinderea activează în pierdere”
 • 4
  Aprobat de Parlament! În R. Moldova se instituie stare de urgență (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.