În primele luni ale anului 2020, au apărut primele cazuri de coronavirus în țara noastră, iar oamenii au fost nevoiți să se autoizoleze în propria locuință. Tot în această perioadă, pe piața imobiliară s-au conturat viziuni și schimbări noi. O bună parte din cei care își propun să investească în imobile se orientează spre casele la sol sau apartamentele care dețin o mică grădină. Astfel, se înregistrează o creștere vizibilă a cererii cu aproape 25%.
În special, au crescut cererile și vânzările în suburbiile Chișinăului. Asta pentru că raportul dintre preț și calitate este mai avantajos decât în municipiu.
Pentru că e sezonul de vară, iar oamenii au obosit să se izoleze în apartamente din cauza carantinei, în special familiile cu copii, se optează tot mai mult pentru casele la sol. Sunt case în comuna Durlești la preț de 50.000 - 80.000 de euro, ceea ce reprezintă aceeași valoare ca unui apartament cu trei odăi în Chișinău. Oamenii încep să iasă din capitală și pleacă în suburbii, dar la același preț. Vând apartamentul și se mută la o casă la sol. În această perioadă s-au dezvoltat și suburbiile, mai ales în ceea ce privește calitatea drumurilor, sistemele de canalizare. În acest fel, se constată extinderea suburbiilor. La fel, se atestă o creștere majoră a cererii pentru închirierea caselor cu piscină, foișoare, terase de până la 1.000 de euro și nu doar.
Vadim Bondari, specialist imobiliar
Autor:
Prețurile pentru casele la sol s-au majorat cu aproape 10%
În acest context, unii proprietari mențin prețurile și se bucură de creșterea cererii, întrucât își vor vinde mai rapede casa. Însă, alții țin să profite de această schimbare și majorează prețurile.
„O parte din proprietari mențin prețul de până la pandemie și respectiv sunt primii care își vând casele. Prețul mediu pentru casele la sol, care e cel mai solicitat, e de 50.000 - 150.000 de mii de euro. Țin să menționez că în această perioadă se vând și casele luxoase de circa 200.000 de euro și mai mult. Astfel, se înregistrează o mică majorare a prețurilor comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut - de aproximativ 10%. La fel, a crescut cererea la terenuri, însă prețul acestora nu s-a schimbat semnificativ”, a declarat Vadim Bondari.
În acest context, o bună parte din dezvoltatori și companii de construcții s-au reprofilat și au majorat investițiile în construirea caselor, în special townhouse-urilor.
În ceea ce privește dinamica pieței imobiliare pe fonul crizei de COVID-19, aceasta rămâne stabilă în R. Moldova, potrivit experților imobiliari.
Igiena informațională este la fel de importantă ca cea personală. Avem grijă să fii informat și pe timp de pandemie! Dacă vrei să fii susținător al presei independente, devino membru al comunității AGORA!
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.