
Ce sunt grăsimi trans și ce daune poate aduce organismului consumul acestora
Grăsimile se regăsesc în orice dietă zilnică - ele sunt esențiale pentru a acumula energie și senzația de sațietate. Fiind foarte calorice, acestea ne asigură cu doza de energie necesară pentru a munci, atât fizic, cât și intelectual. Totuși, nu toate grăsimile sunt bune pentru sănătatea noastră.
・
Ce grăsimi există?
Există două tipuri de grăsimi în alimentația noastră: grăsimile naturale - pot fi de origine vegetală și animală. În unele produse lactate grase, în unt, în carnea de oaie, de vită, în untură și în pește, dar și în uleiuri de măsline, rapiță și de floarea soarelui, nuci, semințe, avocado se găsesc grăsimi trans în cantități moderate, însă ele nu prezintă risc pentru sănătate. Al doilea tip sunt grăsimile artificiale sau așa-zisele grăsimi trans, care sunt obținute prin adăugarea chimică a hidrogenului în grăsimile naturale. Acest tip de grăsimi se utilizează în foarte multe produse pe care le consumăm.
Vă întrebați de ce sunt „rele” grăsimile trans?
Consumul excesiv de produse care conțin astfel de grăsimi pot duce la consecințe grave și iremediabile pentru sănătatea noastră. Grăsimile trans cresc nivelul de colesterol „rău” (LDL) în organism, ceea duce la creșterea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, printre care și hipertensiunea arterială. În același timp, grăsimile trans scad nivelul de colesterol „bun”(HDL) în organism, care ajută la îndepărtarea colesterolului de pe artere și la transportarea lui în ficat.
Grăsimile trans au ca principal efect îngroșarea arterelor, un semn bine cunoscut pentru ateroscleroză, crescând astfel riscul infarctului miocardic și al atacului vascular cerebral.