Pandemia crește numărul șomerilor din Republica Moldova. Situația de pe piața muncii, în vizorul Ministerului Economiei

Pandemia crește numărul șomerilor din Republica Moldova. Situația de pe piața muncii, în vizorul Ministerului Economiei

În luna aprilie 2020, numărul șomerilor din Republica Moldova a crescut cu 48% față de luna martie. Concluziile aparțin unui studiu realizat de Ministerului Economiei și Infrastructurii, pentru a încerca să creeze un tablou al situației de pe piața muncii. Potrivit cercetării,  se estimează că această criză va duce la o majorare mai pronunțată a populației inactive de 25-60 ani, care va crește în 2020 cu 30%. 

Studiul a analizat situația actuală pe piața muncii din Republica Moldova, tendințele privind ocuparea forței de muncă pentru perioada 2020-2025, oportunitatea liberalizării accesului forței de muncă străine pe piața muncii din țara noastră, precum și impactul pandemiei COVID-19.

„O adevărată provocare pentru piața muncii din Republica Moldova este stituația pandemică. Pe lângă efectele asupra sănătății, pandemia COVID-19 a provocat unul din cele mai mare șocuri pentru economia națională din ultimele decenii, cu consecințe sociale și economice negative semnificative. Situația excepțională a condus la constrângeri pe piața forței de muncă, a afectat afacerile locale și grupurile vulnerabile. Pe lângă informația actuală privind situația pe piața muncii din Republica Moldova, acest studiu ne va ajuta să formulăm un set concret de intervenții de politici”, susține ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean.

Publicitate

De asemenea, potrivit autorilor studiului, pandemia COVID-19 va avea un impact major și de durată asupra pieței muncii din Republica Moldova, fiind necesar un răspuns prompt și de anvergură din partea statului pentru a diminua consecințele.

Studiul pieței muncii din Republica Moldova a fost elaborat la solicitarea Ministerului Economiei şi Infrastructurii și Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu suportul proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

*Citește și: 10 metode prin care demonstrezi că apreciezi angajații

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal