Câte teste pentru depistarea COVID-19 au făcut moldovenii din banii lor? MS recunoaște că include în bilanț testele de la privat, dar nu spune numărul acestora (VIDEO)

Câte teste pentru depistarea COVID-19 au făcut moldovenii din banii lor? MS recunoaște că include în bilanț testele de la privat, dar nu spune numărul acestora (VIDEO)

În datele zilnice privind COVID-19, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) prezintă și numărul testelor făcute. Bunăoară, la data de 21 iunie, în R. Moldova erau efectuate, de la începutul pandemiei, 84.861 de teste. Într-o conferință de presă, ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a recunoscut că în bilanț sunt incluse și testele făcute la laboratoarele private. Întrebată însă câte dintre toate testele raportate au fost făcute de moldoveni din buzunarul lor, Dumbrăveanu n-a avut un răspuns.

„Absolut toate rezultatele testelor procesate în condiții de laborator, indiferent dacă vorbim de laboratoare publice sau private, absolut toate sunt reflectate în cifrele pe care le prezentăm zilnic și analizele săptămânale pe care le facem”, spunea ministra pe 12 iunie.

Publicitate

AGORA a decis să precizeze, în cadrul următoarei conferințe, câte dintre toate testele făcute în țară au fost plătite de moldoveni.

„Ce ține dacă cetățenii au procurat teste... Sunt multe persoane care, de sine stătător, după un interval de timp, decid să meargă la laboratoarele private pentru a realiza testarea. Nu există nicio condiționalitate, nicio obligativitate din partea statului ca persoanele să meargă la privat să-și facă teste din bani proprii. Oricare dintre persoane, când vorbim de COVID-19, beneficiază de asistență medicală gratuită din partea statului, care include și etapa de prelevare, testare și tratament”, a spus Dumbrăveanu, fără însă a oferi un număr exact sau o proporție.

Amintim că autoritățile au avut un răspuns neechivoc și atunci când au vorbit despre rezerva de teste. În luna mai, autoritățile din Sănătate ne spuneau că în rezerva țării sunt peste 40.000 de teste. Deja în iunie, rezerva devenise 55.000. La mijloc de iunie, autoritățile ne spun că au de gând să mai comande încă 100.000 de teste, iar rezerva, din nou, e de 40.000 de teste.

Mai multe, aici: Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor din Sănătate despre testele COVID-19 în ultimele luni. Rezerva lor, un număr fluctuant (VIDEO)

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal