
COVID-19: Experiența ONG-urilor din domeniul sănătății în prestarea serviciilor de la distanță
Pandemia de coronavirus ne-a determinat pe mulți să ne schimbăm modul de acțiune. O bună parte din întreprinderi, companii și-au reorientat activitatea pe online. Ce se întâmplă, însă, cu serviciile care până acum erau prestate la domiciliu? Mai multe ONG-uri din domeniul sănătății și-au povestit experiența.
・
Reprezentanta „CASMED”, Natalia Postolache, vorbește despre cum asociația din care face parte a prestat servicii la domiciliu. În această perioadă, nu a fost ușor, spune ea, chiar s-au gândit să sisteze serviciile de prestare la domiciliu. Dar, organizația s-a concentrat pe atragerea de resurse noi, iar donatorii au ajutat ca instituția să funcționeze și să presteze servicii de la distanță. Din banii donatorilor au fost procurate materiale pentru personalul de îngrijire, pentru a preveni riscul de infectare cu COVID-19. Totodată, personalul a fost instruit să presteze servicii de îngrijire a beneficiarilor de la distanță, în format online. A fost creată și o echipă mobilă de prestare a serviciilor medicale. Beneficiarii, atât copiii cât și părinții lor, s-au bucurat și de sprijin psihologic.
„De la început a fost greu să le explicăm beneficiarilor cum funcționează aplicația prin care prestăm servicii, dar cu timpul au înțeles și s-au adaptat. Este foarte dificil să prestezi servicii medicale de la distanță. Cel mai complicat a fost pentru kinetoterapeut să le explice beneficiarilor și să-i instruiască pe părinții copiilor cum se fac anumite proceduri. Până în prezent, am reușit să prestăm pe platformele online peste 300 de intervenții”, a precizat Natalia Postolache.
O altă asociație obștească în domeniul serviciilor medicale este și „Inițiativa Pozitivă”, cu o experiență de peste 18 ani. Asociația reprezintă o rețea de organizații în domeniul HIV/SIDA și a narcomaniei în Republica Moldova. Potrivit reprezentanților asociației, comunitatea a lucrat eficient în timpul pandemiei. Peste 1.000 de beneficiari au continuat tratamentul. Mai mult, de reabilitare și tratament au avut parte și 100 de migranți, dar și persoane din penitenciare.
„Administrația penitenciarelor ne-au permis să acordăm servicii celor care au nevoie de tratament și reabilitare. Am repartizat angajații în micro echipe, pentru a preveni riscul infectării. În acest timp am învățat să ne setăm corect prioritățile. Este nevoie de asistență la distanță ca personalul mobil să poată lucra online și offline”, a punctat Ina Vutcariov, menționând că au fost create parteneriate durabile și stabile.
Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova Peter Michalko se arată entuziasmat de munca ONG-urilor din sectorul de sănătate.
„Noi rămânem alături și îi susținem pe toți. Obiectivul nostru este să depunem eforturi pentru a ajuta și a preveni infectarea cu acest virus. Societatea civilă pentru noi sunt parteneri și vom continua susținerea pentru acest proiect. Am cumpărat și donat echipament de protecție pentru cei care au nevoie, dar și instituțiilor care oferă servicii celor care au nevoie. Am oferit sprijinul nostru pentru a stopa această criză”, a declarat șeful Delegației UE la Chișinău.
Ambasadorul a mai menționat că unul din obiectivele mandatului său în Republica Moldova este sprijinerea unui mediu favorabil pentru societatea civilă. Peter Michalko spune că a urmărit atent procesul de aprobare a legii cu privire la organizațiile neguvernamentale.
„Sper că această lege va da o posibilitate mai bună și mai largă de a de a folosi acest potențial, care există în societatea civilă din Republica Moldova. Am văzut în timpul mandatului meu, cât de important este ca aceste eforturi să fie susținute și să aducă rezultate acolo unde trăiesc oameni. Au demonstrat încă odată că societatea civilă este o forță capabilă să miște reforme, să crească eficiența activității instituțiilor publice și să faciliteze participarea activă a cetățenilor în administrarea proceselor publice. Acest aspect este important și trebuie promovat și noi vom continua să-l susținem”, a adăugat Michalko.
Pentru a contracara efectele pandemiei în țările Parteneriatului Estic, atât pe plan social, cât și economic, Comisia Europeană a lansat un apel de propuneri care are drept scop susținerea societății civile la nivel local. „Societatea civilă din Republica Moldova va beneficia în acest context de aproximativ două milioane și jumătate de euro. Apelul de propunere va fi lansat în toamna anului curent. UE și cetățenii din UE vor continua să stea alături de cetățenii din Republica Moldova, iar noi vom continua proiectele noastre mai departe”, a mai menționat ambasadorul.
* Text: Natalia Ciubotaru, studentă SSAJ