Vrei să mergi la studii în România? Iată ce oportunități oferă Facultatea de Științe Socio-Umane din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu

Vrei să mergi la studii în România? Iată ce oportunități oferă Facultatea de Științe Socio-Umane din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu este una din instituțiile de învățământ superior din România, unde își pot continua studiile și absolvenții de liceu din Republica Moldova. Despre oportunitățile pe care le oferă am discutat cu lectorul universitar doctor Gabriel Șerban, director al Departamentului de Relații Internaționale, Științe Politice și Studii de Securitate, din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane.  

Domnule profesor, sunteți director la Departamentului de Relații Internaționale, Științe Politice și Studii de Securitate de la Sibiu, acest frumos oraș din inima Transilvaniei. Vă rugăm să ne spuneți câteva lucruri despre departamentul pe care îl conduceți, prin ce se evidențiază?

Gabriel Șerban: Pentru mine e o mare bucurie că am posibilitatea de a le vorbi cititorilor dumneavoastră despre departamentul pe care îl conduc, pentru că acest departament și-a asumat o misiune clară, aceea de a contribui, prin serviciile educaționale oferite, activitățile de cercetare și implicarea în comunitate, la avansul științelor politice și la construirea unei societăți românești democratice. Și asta deoarece credem în libertatea individuală, egalitatea în drepturi a tuturor cetățenilor, pluralism, toleranță și implicare civică. De altfel, valorile noastre sunt dorința de cunoaștere, reinventare permanentă, dorința de autodepășire, parteneriatul profesor-student, implicarea în comunitate.

Iar bucuria acestui interviu e cu atât mai mare cu cât, de-a lungul anilor, am avut mulți studenți din Republica Moldova și pot să spun că s-au remarcat prin extraordinar de multă seriozitate și dedicare, ajungând să aibă performanțe deosebite. După absolvire, ne-am mândrit cu faptul că mulți dintre ei au dezvoltat cariere profesionale frumoase.

Pentru că ați amintit de cariere profesionale, care sunt specializările departamentului dvs. de la licență și master?

G. Ș.: Pentru licență, specializările la care organizăm admitere sunt Științe politice, Relații internaționale și studii europene, respectiv Studii de securitate.

Misiunea programului Științe politice este aceea de a facilita studenților cunoașterea sistemului politic românesc, a forțelor sociale și economice care îl modelează, a contextului cultural în care operează și a comportamentului uman în sfera politicului. Cursurile sunt construite astfel încât să îi ajute pe studenți să dobândească competențe profesionale în subdomeniile științelor politice, cu accent pe studiul comportamentului politic, analiza și elaborarea politicilor publice și metodologia de cercetare în științele sociale.           

Misiunea programului Relații internaționale și studii europene este aceea de a facilita studenților cunoașterea problemelor majore și a actorilor cheie în sfera relațiilor internaționale și înțelegerea ideilor care modelează sistemul mondial și societatea contemporană. Cursurile sunt construite astfel încât să îi ajute pe studenți să dobândească competențe profesionale cheie în domeniul relațiilor internaționale și studiilor europene, cu accent pe analiza și proiectarea de strategii și proiecte în sfera afacerile europene.          

Iar misiunea programului Studii de securitate este aceea de a facilita studenților cunoașterea problemelor de securitate națională și internaționale într-un context mai larg, definit de caracteristicile sistemului politic, forțele sociale și economice care modelează sfera politicului și de comportamentul uman în sfera politicului. Cursurile sunt construite astfel încât să îi ajute pe studenți să dobândească competențe profesionale în subdomeniile științelor politice, cu accent pe analiza și diagnoza problemelor de securitate și utilizarea metodelor și tehnicilor de cercetare în științele sociale. 

De asemenea, toate programele contribuie la dezvoltarea competențelor transversale esențiale, precum abilitățile de analiză și rezolvare de probleme și abilitățile de comunicare orală și scrisă în limba română și limba engleză.

Pentru master, programele pentru care organizăm admitere sunt Managementul integrării europene și al administrației publice, respectiv Securitate și relații internaționale. Misiunea acestor două programe de master este aceea de aprofundare și diversificare a cunoștințelor legate de integrarea europeană și mecanismele administrației publice în contextul integrării europene, respectiv de aprofundare și diversificare a cunoștințelor legate de mecanismele de securitate în contextul relațiilor internaționale. În contextul schimbărilor sociale actuale majore, aceste două programe de master pot fi de un real folos pentru pregătirea specialiștilor care să vină cu noi perspective și soluții la problemele momentului.

Rămânând pe tărâmul carierelor profesionale, spre ce locuri de muncă se pot îndrepta absolvenții departamentului pe care îl conduceți?

G. Ș.: Plaja locurilor de muncă pe care le pot avea absolvenţii programelor noastre este foarte largă. Tinerii care ies de pe băncile departamentului nostru pot avea o carieră de analist sau consilier în instituții și organizații politice locale, regionale, naționale și europene, consilier în administrația publică, consilier (asistent sau manager de proiect) în organizații non-guvernamentale, sindicate, asociații patronale, consilier afaceri europene, expert accesare fonduri europene și de coeziune, politolog, specialist în relații internaționale, asistent de cercetare în domeniu, jurnalist politic, profesor, specialist în activitatea de lobby, purtător de cuvânt, mediator sau negociator în probleme de securitate, consultant sau manager de securitate, analist de informații, specialist în politică externă și diplomație.

Programele noastre de licență și masterat îi pregătesc pe studenți și masteranzi pentru cerințele profesionale din cadrul unor organizații foarte diverse, precum: instituții publice și organizații politice locale, regionale, naționale și europene, organizații non-guvernamentale, instituții de presă, instituții din sistemul național de educație, institute de cercetare, think-tank-uri, companii private de securitate, instituții naționale de securitate, structuri euroatlantice.

Pot să vă spun că o parte din studenții care vin din Republica Moldova sunt în acest moment angajați în diferite instituții cu specific de la Chișinău sau din alte localități și ne mândrim cu acest lucru, iar, o altă parte, rămân în Sibiu sau în România.

Gabriel Șerban

Domnule director, în general, un tânăr care se pregătește să urmeze o instituție de învățământ sau alta, dorește să cunoască cât mai multe lucruri despre instituția respectivă. În acest sens, oportunitățile oferite sunt esențiale. Așadar, care ar fi facilitățile sau oportunitățile de care pot dispune tinerii care aleg să studieze la una din specializările oferite de departamentul dvs.?

G. Ș.: Facilitățile și oportunitățile de care pot beneficia studenții noștri vin, pe de o parte dinspre Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, o universitate care are în componență nouă facultăți, iar, pe de altă parte, dinspre Facultatea de Științe Socio-Umane. Iată câteva dintre ele: Parteneriatele cu mediul socio-economic, care le asigură studenților posibilitatea de a face stagii de practică și internship-uri în domeniile în care vor activa după finalizarea studiilor; Căminele studențești moderne și Biblioteca Universitară în care resursele electronice, cărțile și sălile de lectură contribuie la o atmosferă de studiu propice performanței; Bursele studențești; Programele de mobilități Erasmus, care le oferă tinerilor posibilitatea experienței de studii la universități din străinătate; Proiecte de cercetare pe teme de interes actual etc. Studenții departamentului nostru pot participa la diversele proiecte și programe inițiate de către FSSU, precum Conferința Națională Studențească anuală, Festivalul Studențesc, Săptămâna de orientare pentru boboci, Săptămâna magică, Serile de film și multe alte activități care contribuie la lărgirea orizontului de cunoaștere și la dezvoltarea profesională și personală.

Gabriel Șerban, director al Departamentului de Relații Internaționale, Științe Politice și Studii de Securitate

Aș menționa și faptul că, la Sibiu, funcționează Asociația studenților basarabeni, o asociație puternică și reprezentativă pentru studenții din Republica Moldova care decid să studieze în România.

 Ați afirmat că ați avut mulți studenți din Republica Moldova de-a lungul timpului. Pentru că nu mai e mult până la perioada de admitere, de ce ați recomanda unui absolvent de liceu din Republica Moldova să opteze pentru specializările de licență ale departamentului pe care îl conduceți?

G. Ș.: În afară de toate lucrurile deja menționate, aș adăuga profesionalismul, interesul deosebit al colectivului de profesori pentru materiile predate, un real parteneriat între studenți și profesori și un mediu motivator, care stimulează performanța. Așa cum am menționat anterior, tinerii din Republica Moldova au o dorință de cunoaștere foarte mare, sunt foarte dedicați și implicați prin natura firii lor și atunci, climatul specific departamentului nostru le este unul propice, este unul stimulativ, iar activitățile desfășurate contribuie la dezvoltarea și personală a lor, nu doar profesională. Iar un argument în plus este faptul că funcționăm într-un oraș minunat, pentru că Sibiul este un burg plin de poveste, în care se pot crea amintiri minunate.

Care ar fi mesajul dumneavoastră pentru proaspeții absolvenții de liceu din Republica Moldova, viitori studenți?

G. Ș.: Mesajul meu pentru absolvenții de liceu din Moldova este unul de suflet, desigur. Aș dori să le transmit că se află în momentul magic al trecerii de la adolescență la maturitate și sunt convins că ei, ca o generație optimistă, plină de viață și dornică să schimbe lumea în bine, o să aibă tot succesul dorit. Le doresc să reușească să își atingă toate obiectivele pe care și le propun și le doresc să fie fermi în susținerea valorilor în care cred. Iar dacă se vor îndrepta către noi, îi așteptăm cu mare drag! Departamentul de Relații Internaționale, Științe Politice și Studii de Securitate, din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu îi așteaptă! Sibiul îi așteaptă! 

Un ultim lucru, domnule profesor, unde pot găsi informații cei care doresc să se înscrie la una din specializările menționate de dvs.?

G. Ș.: Informațiile legate de admitere pot fi găsite pe site-ul nostru, pagina de Facebook sau contul de Instagram.

Adresa de email pe care pot fi trimise întrebări este [email protected], iar numărul de telefon la care putem fi contactați este 0269 422169.

Dle profesor, vă mulțumim.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Doi studenți de la Universitatea Agrară din Moldova au primit burse ale familiei regale a României

Doi studenți de la Universitatea Agrară din Moldova au primit burse ale familiei regale a României

România: Orașul Sibiu, inclus pe lista celor mai sigure destinaţii turistice europene în timpul pandemiei

România: Orașul Sibiu, inclus pe lista celor mai sigure destinaţii turistice europene în timpul pandemiei

HARTĂ. De unde vin cei mai mulți studenți străini care au aplicat la studii în Moldova, anul acesta

HARTĂ. De unde vin cei mai mulți studenți străini care au aplicat la studii în Moldova, anul acesta

Advertoriale
Maib alături de Comitetul Național Olimpic și Sportiv te invită la Ziua Sportului și a Mișcării Olimpice

Maib alături de Comitetul Național Olimpic și Sportiv te invită la Ziua Sportului și a Mișcării Olimpice

Fă cunoștință cu mentorii din cadrul Click School! (INTERVIU)

Fă cunoștință cu mentorii din cadrul Click School! (INTERVIU)

Bine ați venit la Vinia Traian!

Bine ați venit la Vinia Traian!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Reacția socialistului Vlad Batrîncea, după ce PG a început urmărirea în dosarul „Kuliokul”: Se pornește o campanie în stilul lui Plahotniuc
 • 2
  Soldatul rus judecat pentru crime de război pledează vinovat. Reacția Rusiei la procesul intentat împotriva militarului
 • 3
  Politicieni europeni i-ar fi sugerat Ucrainei să facă unele concesii în fața Rusiei, declară Podoliak
 • 4
  Ultima oră! Procurorul general interimar a cerut ridicarea imunității deputaților Ilan Șor și Marina Tauber
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.