Un deputat cere autorităţilor interzicerea publicităţii la jocurile de noroc, loterii și toate produsele din tutun

Un deputat cere autorităţilor interzicerea publicităţii la jocurile de noroc, loterii și toate produsele din tutun

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba solicită Parlamentului şi Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, „să îndepărteze orice surse” de publicitate şi promovare, directă şi indirectă, pentru produsele din tutun, jocurile de noroc, loterii și pariuri. 

„Proiectul dat propune extinderea prevederilor legale privind interdicția publicității asupra tuturor categoriilor de jocuri de noroc, cum ar fi: loteriile, pariurile la competiții și evenimente sportive, şi altor forme de servicii din domeniul jocurilor de noroc (inclusiv cele online). Or, aceste jocuri de noroc sunt la fel de nocive și provoacă dependență de rând cu celelalte jocuri de noroc, cum ar fi: jocurile de noroc din cazinouri, automatele de joc cu câştiguri băneşti, chiar dacă conform art. 6 alin.(2) lit.b) acestea sunt calificate drept jocuri de noroc cu risc social scăzut”, susține Alaiba.

Potrivit deputatului, autoritățile din R. Moldova au dat undă verde unei astfel de „industrii” pentru a „finanța generos campanii agresive de marketing și promovare pentru a atrage noi jucători”.

Publicitate

Situația dată și promovarea intensă este un impediment real în primul rând pentru cei mai vulnerabili concetățeni de-ai noștri – cei care fie sunt dependenți, fie încearcă să se recupereze de la această dependență. În condițiile în care statul și fără asta nu oferă servicii calitative de asistență psihologică, tentația unei persoane care încearcă să se recupereze de la dependența jocurilor de noroc este în permanență alimentată de publicitate.

Dumitru Alaiba

Autor:

În opinia semnatarului documentului, odată adoptat, proiectul de lege „va crește încrederea societății în instituțiile statului”.

„Proiectul de lege va asigura o diminuare semnificativă a efectului nociv al jocurilor de noroc. Cetățenii vor fi protejați de publicitatea agresivă al agenților economici care organizează, desfășoară sau exploatează jocurile de noroc, și prin urmare nu vor fi tentați să cheltuie resursele financiare către aceste jocuri, ci le va redirecționa către alte investiții benefice familiilor sau afacerilor lor”, conchide deputatul PAS.

Amintim că în luna octombrie a anului 2018, Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de lege cu privire la pubicitate. Mai exact, deputații au votat noi reglementări la publicitatea la alcool, la medicamente, dar și la publicitatea politică în afara campaniei electorale. Totodată, proiectul prevedea interzicerea plasării bannerelor pe clădirile ce aparțin proprietății publice.

Iar în vara anului trecut, inițiativa deputaților ACUM, Radu Marian și Dumitru Alaiba care prevede anularea facilităților fiscale pentru activitățile cu jocurile de noroc, în special anularea scutirii de la plata impozitului pe venit, a câştigurilor de la loterii şi/sau pariuri sportive a fost aprobată în Parlament cu votul majorităților deputaților.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal