Criză medicală în India. O femeie însărcinată a decedat, după ce a fost refuzată de opt spitale

Criză medicală în India. O femeie însărcinată a decedat, după ce a fost refuzată de opt spitale

În haosul medical din țara puternic lovită de pandemie, New York Times, citat de Mediafax, a relatat o întâmplare ce i-a revoltat pe mulți indieni. O femeie gravidă a fost nevoită să meargă la 8 spitale în 24 de ore pentru a primi ajutor. În urma vizitelor respinse din cauza crizei medicale generate de coronavirus, femeie a decedat.

Pe 5 iunie, când doamna Gautam a avut nevoie de asistență medicală pentru naștere, prima facilitate medicală la care a încercat să meargă a fost Spitalul Model ESIC, o instituție guvernamentală în Noida. Aceasta avea probleme cu respirația și a cerut să i se ofere oxigen. Dar, în loc să ajute, medicul le-a spus să meargă la un alt spital guvernamental, din cealaltă parte a orașului.

La spitalul respectiv ea a fost refuzată, iar într-un comunicat emis directorul s-a scuzat spunând că spitalul său nu avea apărătura necesară.

Publicitate

Al treilea spital la care s-a dus Gautam, Spitalul Shivalik, a fost cel care a tratat-o pentru problemele ei prenatale. Medicii i-au dat puțin oxigen, dar Singh, soțul femeii, a spus că se temeau că soția sa ar putea avea coronavirus și i-au ordonat brusc să plece. Directorul spitalului le-a spus că „Am făcut ce am putut”.

La un al patrulea spital, o filială a unui gigant indian, Singh a implorat pentru un ventilator. El a spus că răspunsul medicului a fost: „Va muri. Du-o unde vrei”. Într-o declarație, spitalul a spus că nu era spațiu pentru ea, a încercat să o stabilizeze și apoi s-a oferit să o ducă cu ambulanța la un alt spital. Singh a spus că nu a fost oferită o ambulanță.

Au mai încercat alte trei spitale, grăbindu-se de la unul la altul. Când toate au refuzat, Singh a sunat la poliție. El a spus că doi ofițeri l-au întâmpinat la intrarea în Institutul de Științe Medicale al Guvernului, un spital public mare și au încercat să-i convingă pe medici să îi admită soția, dar medicii nu i-au ascultat nici pe polițiști. Administratorii spitalului au refuzat să comenteze, relatează New York Times.

După eșec, au mers într-o ambulanță la Spitalul din Ghaziabad, la mai mult de 20 de km distanță, dar au primit același răspuns sfâșietor: nu avem paturi.

Singh a spus ambulanței să se grăbească înapoi la Institutul de Științe Medicale al Guvernului. Când au ajuns în sfârșit în spital, ea a încetat să mai respire. La 20:05 ora locală, după 8 spitale diferite și 15 ore, a fost anunțat decesul lui Neelam Kumari Gautam. Copilul a murit și el.

O investigație guvernamentală preliminară a spus: „Administrația și personalul spitalului au fost găsiți vinovați de neglijență”. Ea nu a fost singura femeie însărcinată care a murit după ce a fost refuzată. Același lucru s-a întâmplat și cu alte două tinere mame.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal