Avocatul Poporului îndeamnă deputații să nu adopte proiectul care permite rechemarea medicilor la muncă fără acordul lor în scris

Avocatul Poporului îndeamnă deputații să nu adopte proiectul care permite rechemarea medicilor la muncă fără acordul lor în scris
Foto: canva

Avocatul Poporului cheamă deputații să nu adopte proiectul de lege pentru modificarea Codului muncii, care a fost examinat la ședința Guvernului din 17 iunie 2020.  Proiectul în cauză stabilește dreptul angajatorilor de a dispune detaşarea și/sau rechemarea din concediul de odihnă anual al personalului din instituțiile medico-sanitare și/sau altor categorii de salariați fără acordul scris al salariatului, în perioada situațiilor excepționale legate de declararea stării de urgență, de asediu și război sau declararea stării de urgență în sănătate publică. 

În opinia Avocatului Poporului, aceste prevederi contravin standardelor internaționale și naționale din domeniul muncii, afectează, în special, dreptul la muncă și la protecția muncii, statuate în articolul 43 din Constituția Republicii și standardele prevăzute în articolele 6 și 7 din Pactul internațional cu privire la drepturile economice, sociale și culturale, precum și art.1 și 2 din Carta Socială Europeană.

Mihail Cotorobai e de părere că oferirea dreptului angajatorului de a detaşa sau rechema salariatul din concediul de odihnă anual, fără acordul acestuia, contravine și prevederilor articolului 6 din Codul muncii, care statuează că „orice persoană este liberă în alegerea locului de muncă, a profesiei, meseriei sau activităţii sale. Nimeni, pe toată durata vieţii sale, nu poate fi obligat să muncească sau să nu muncească într-un anumit loc de muncă sau într-o anumită profesie, oricare ar fi acestea. Orice act juridic încheiat cu nerespectarea acestor dispoziţii este nul.” 

Codul muncii prevede posibilitatea rechemării  salariatului din concediul de odihnă anual și detașarea salariatului, condiția fiind doar obținerea consimțământului scris al acestuia. În situația în care se propune excluderea acestei condiții în  perioada situațiilor excepționale legate de declararea stării de urgență, de asediu și război sau declararea stării de urgență în sănătate publică, aceste circumstanțe ar putea genera situații abuzive din partea angajatorului.

De asemenea, Avocatul Poporului accentuează că pentru depășirea situațiilor de criză  în perioada pandemiilor, stărilor de urgență, etc., în primul rând, se impun acțiuni pentru asigurarea condițiilor adecvate de securitate și sănătate la locul de muncă, dar și de motivare a angajaților antrenați în prevenirea și combaterea consecințelor situațiilor excepționale. În aceste condiții, angajații ar putea fi stimulați să accepte propunerile angajatorului de detaşare sau de rechemare din concediul de odihnă anual.

Mihail Cotorobai readuce în atenție recomandările Comitetul ONU pentru drepturile economice, sociale și culturale adresate statelor în contextul  pandemiei de COVID-19: ,,Toți lucrătorii ar trebui să fie protejați de riscurile de infecție la locul de muncă, iar statele participante ar trebui să ia măsuri de reglementare adecvate pentru a se asigura că angajatorii reduc la minimum riscurile de infecție în conformitate cu bunele practici de sănătate. Înainte de a lua astfel de măsuri, angajații nu ar trebui să fie obligați să lucreze și ar trebui să fie protejați de sancțiuni disciplinare sau de altă natură pentru refuzul de a lucra fără o protecție adecvată…”

Avocatul Poporului își reiterează în acest context adresările sale către autorități  de a respecta drepturile și demnitatea angajaților, de a asigura garanțiile sociale și condițiile  privind securitatea muncii la locul de muncă, de a proteja angajații de acte susceptibile să le producă prejudicii şi de a acorda facilități corespunzătoare pentru a-şi îndeplini  atribuțiile de serviciu.  Prin urmare, soluția propusă de Guvern   prin acest proiect de lege este inadmisibilă din perspectiva respectării dreptului la muncă și la protecția muncii.

De asemenea, Avocatul Poporului își exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul că proiectul de lege a fost promovat fără respectarea principiului transparenței în procesul decizional. Asigurarea transparenței constituie unul dintre principiile activității de legiferare. Prin urmare, este imperios important ca proiectele de acte normative, administrative care pot avea impact social, economic, de mediu (asupra modului de viață și drepturilor omului, asupra culturii, sănătății și protecției sociale, asupra colectivităților locale, serviciilor publice) să fie  supuse consultărilor publice cu acordarea unui termen suficient pentru consultarea acestuia de către părțile interesate.

Precizăm că proiectul de lege menționat mai sus a fost aprobat pe data de 17 iunie, de Guvern. Hotărârea de modificare a Codului Muncii prevede ca medicii și alte categorii de angajați vor fi detașați în alte instituții, cât și rechemați din concediu anual de odihnă, fără acordul lor scris, în situații de urgență, asediu, război sau stării de urgență în sănătate publică.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Comisia de anchetă din Rusia va interoga militarii ucraineni evacuați din Azovstal

Comisia de anchetă din Rusia va interoga militarii ucraineni evacuați din Azovstal

SUA lansează un program pentru descoperirea şi dovedirea crimelor de război comise în Ucraina

SUA lansează un program pentru descoperirea şi dovedirea crimelor de război comise în Ucraina

Zelenski și soția sa, Olena, prima apariție publică de la începutul războiului, la funeraliile fostului preşedinte al Ucrainei

Zelenski și soția sa, Olena, prima apariție publică de la începutul războiului, la funeraliile fostului preşedinte al Ucrainei

Advertoriale
Ce face copilul tău vara? Oferă-i activități utile și distractive cu Oratorica!

Ce face copilul tău vara? Oferă-i activități utile și distractive cu Oratorica!

Un nou curs de educație financiară va fi digitalizat în cadrul campaniei naționale „Generația Inteligenței Financiare”

Un nou curs de educație financiară va fi digitalizat în cadrul campaniei naționale „Generația Inteligenței Financiare”

EU Tech Days în Cahul, în contextul celebrării Zilei Europei (VIDEO)

EU Tech Days în Cahul, în contextul celebrării Zilei Europei (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Zdob și Zdub și Frații Advahov au revenit acasă. Primele declarații făcute pe peronul Gării Feroviare
 • 2
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • 3
  Unde s-ar putea organiza ediția 2023 a Eurovision, dacă războiul din Ucraina continuă
 • 4
  SINTEZĂ | Ce se coace la Moscova în timp ce alte țări vor să adere la NATO, cum războiul a închis jumătate din afacerile ucrainești și când ne paște o criză de grâne
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.