
Litvinenco sesizează CC după ce Țurcan a cerut reexaminarea destituirii sale de la șefia Înaltei Curți (DOC)
Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a sesizat Curtea Constituțională (CC) pentru interpretarea Constituției cu privire la dreptul contestării hotărârilor CC cu privire la alegerea sau destituirea Președintelui instituției respective. Aceasta după ce ex-președintele Vladimir Țurcan a depus o acțiune în contencios administrativ, în contradictoriu cu Înalta Curte, la Judecătoria Chișinău pentru a reveni în funcție, dar și pentru a anula decizia de numire în calitate de președintă CC a Domicăi Manole.
・
„Deși Constituția spune clar că hotărârile CC „sunt definitive și nu pot fi atacate”, unii încearcă să demonstreze contrariul. În viziunea lor, deși Constituția interzice expres contestarea hotărârilor CC, dar fiind faptul că alegerea și destituirea Președintelui Curții nu se încadrează în categoria de „acte jurisdicționale”, se încearcă „marea cu degetul” – merg în instanțele de judecată și solicită anularea hotărârilor prin care Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de Președinte, iar Domnica Manole a fost aleasă în această funcție”, scrie deputatul pe pagina sa de Facebook.
Astfel, Litvinenco a sesizat CC și a cerut ca printr-o hotărâre de interpretare, să i se confirme dacă actele Curții Constituționale, inclusiv cele care se referă la alegerea sau destituirea Președintelui Curții Constituționale, nu pot fi atacate în instanțele judecătorești.
„Sper ca, ținând cont de circumstanțele concrete, Înalta Curte să ofere un răspuns în termen cât mai scurt. Or, acesta ar trebui să taie din elanul celor care încearcă cu tot dinadinsul, contrar Constituției, legilor acestei țări, recomandărilor Comisiei de la Veneția și practicii altor state (Ucraina), să preia cu ajutorul „justiției” controlul asupra Curții Constituționale prin instalarea lui Vladimir Țurcan în fruntea acesteia”, a mai adăugat deputatul.
Amintim că Vladimir Țurcan, fostul președinte al Curții Constituționale insistă să revină în funcție. În acest sens, Țurcan a depus o acțiune în contencios administrativ, în contradictoriu cu Înalta Curte, la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani. Acesta cere și anularea prin care Domnica Manole a fost desemnată președintă CC. Astfel, instanța a dispus examinarea cauzei de un complet format din trei magistrați.
Aceasta după ce pe 23 aprilie, Curtea Constituțională a decis destituirea din funcție a președintelui instituției, Vladimir Țurcan. În locul acestuia a fost aleasă Domnica Manole. Potrivit hotărârii luate de plenul CC, Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de președinte al Înaltei Curți „ca urmare a exprimării votului de neîncredere”. Decizia a fost luată la demersul semnat de judecătorii Nicolae Roșca și Liuba Șova, din 21 aprilie.







