Ce se întâmplă cu produsele alimentare expirate? Soluția unui antreprenor: Le transformă în mâncare pentru câini (VIDEO)

Ce se întâmplă cu produsele alimentare expirate? Soluția unui antreprenor: Le transformă în mâncare pentru câini (VIDEO)


Produsele de origine animală care au termenul de valabilitate expirat pot deveni materie primă pentru alte produse... cum ar fi mâncarea pentru câini. Asta a demonstrat-o un antreprenor din Republica Moldova, care și-a construit o linie de producție în acest sens la Strășeni. De câțiva ani, deservește două mari rețele comerciale din țara noastră.

Inițial, produsele sunt mărunțite. „Procesăm subprodusele de origine animală din categoria a treia, și anume oase, intestine, pește, produse expirate și ușor alterate, și de contrabandă. Noi avem un utilaj mai universal, unde putem utiliza și produse de gabarite mai mari, cum ar fi jumătăți de porc sau de bovine”, povestește omul de afaceri Denis Anton.

Compoziția obținută este amestecată cu cereale. Urmează procesul de prelucrare.

„Prin metoda de extrudare, produsul de origine animală îl sterilizăm, la presiunea de 40 de atmosfere și temperatura mai mare se 100 de grade. Se obține un produs steril, în care nu se dezvoltă niciun fel de bacterii”, a explicat antreprenorul.

„Doritori de a utiliza subprodusele date sunt mulți, dar reieșim din piața de realizare a produsului final” 

Denis Anton spune că propune cel mai ieftin produs de pe piață. Un kilogram costă opt lei: „Comparativ cu mâncarea care se importă, produsul dat este econom, însă fracția de carne din el este chiar mai mare decât într-un produs premium. Dar, dacă să-l aducem la forma care este în magazine, cu conservanții și cu vitaminele cu care urmează să balansăm mâncarea dată, el ar costa exagerat de mult”.

Reieșind din piața de desfacere, îi reușește să proceseze în jur de șase tone de subproduse de origine animală pe săptămână.

„Evident, doritori de a utiliza subprodusele date sunt mulți, dar, reieșind din piața de realizare a produsului final, noi suntem plini cu subprodusele pentru care avem deja contractele încheiate”, a menționat el.

De regulă, produsul respectiv este cumpărat de azilurile pentru câini, dar și de crescătorii de patrupezi de rasă.

Penele, transformate în concentrat proteic

Nu este singura soluție de mediu propusă de antreprenor. Mai are o linie de producție: Transformă penele de pasăre, care rămân cu tonele în crescătorii și abatoare, într-un concentrat proteic, care este adăugat în hrana animalelor:

Rețelele comerciale, obligate să lichideze pe cont propriu produsele expirate

Începând cu data de 1 ianuarie 2017, rețelele comerciale nu mai pot returna marfa expirată producătorului. Trebuie să identifice căi legale pentru a o lichida. Deși din surse care au dorit să-și păstreze anonimatul ni s-a spus că unii agenți economici din țară ar incinera sau ar îngropa produsele alimentare expirate, nu am găsit o confirmare oficială în acest sens.

Am încercat să discutăm cu responsabilii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), însă instituția ne-a răspuns în scris la întrebările adresate. Din răspunsurile oferite, reiese că inspectorii instituției verifică, în special, ca pe rafturile magazinelor să nu se regăsească produse expirate. Astfel, începând cu anul 2017 și până în prezent, au fost ridicate și nimicite în jur de 14.000 de kilograme de produse alimentare neconforme sau cu termenul expirat.

Căi de nimicire

În răspunsul său, ANSA menționează că produsele neconforme pot fi nimicite în următoarele moduri:

 • Fabricarea nutrețurilor combinate pentru animale de companie:
 • Producerea făinii furajere;
 • Uleiurile uzate pot fi procesate pentru fabricarea uleiurilor tehnice;
 • Producerea biogazului;
 • Nimicirea prin composter.

Totuși, în cazul acumulării unei cantități de produse expirate de până la 10 kilograme pe săptămână, acestea pot fi ambalate în saci de polietilenă, fiind prelucrate cu clorură de var. Astfel, sunt calificate ca deșeuri menajere.

Iar băuturile alcoolice neconforme pot fi folosite la fabricarea distilatelor sau a acidului acetic din produse vinicole. Dacă tăria lor nu depășește 16%, acestea pot fi vărsate în sistemul de canalizare, la fel ca apa sau sucurile neconforme.

Potrivit ANSA, în Republica Moldova activează doar șase companii de procesare a produselor alimentare neconforme sau expirate.

Totodată, instituția susține că nu duce evidența privind cantitatea produselor expirate ce se acumulează anual în țara noastră.


Menționăm că materialul face parte dintr-un proiect de Jurnalism de Soluții, lansat de AGORA. Acesta este finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile din articol aparţin autorului şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Susține AGORA

AGORA arată realitatea în care trăim, fără a o distorsiona sau a ascunde adevărul. În fiecare zi îți oferim știri adevărate și echidistante. Susține-ne să îți livrăm conținutul relevant, de care ai nevoie. Durează doar 1 minut.

Ai deja cont? Autentifică-te aici.

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Penele de pasăre, transformate în concentrat proteic la Strășeni. Antreprenor: „Este mai eficient decât făina de pește” (VIDEO)

Penele de pasăre, transformate în concentrat proteic la Strășeni. Antreprenor: „Este mai eficient decât făina de pește” (VIDEO)

Compostarea sau cum scăpăm util de deșeurile vegetale (VIDEO)

Compostarea sau cum scăpăm util de deșeurile vegetale (VIDEO)

Reprofilarea afacerii, soluție pe timp de criză? Cum a reușit o fabrică să supraviețuiască datorită producției de măști (VIDEO)

Reprofilarea afacerii, soluție pe timp de criză? Cum a reușit o fabrică să supraviețuiască datorită producției de măști (VIDEO)

Advertoriale
Mai multe familii care au avut de suferit în urma pandemiei de COVID-19 au primit colete cu donații din partea Misiunii Sociale „Diaconia” (VIDEO)

Mai multe familii care au avut de suferit în urma pandemiei de COVID-19 au primit colete cu donații din partea Misiunii Sociale „Diaconia” (VIDEO)

Victoriabank anunță noi funcționalități în aplicația de online banking VB24

Victoriabank anunță noi funcționalități în aplicația de online banking VB24

Echipa de medici Medpark: Abordăm cancerul multidisciplinar și în echipă

Echipa de medici Medpark: Abordăm cancerul multidisciplinar și în echipă

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Aceleași măști, dar altă piesă. Cum pandemia ar putea schimba tabloul „voturilor salvatoare” ale diasporei
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Aceleași măști, dar altă piesă. Cum pandemia ar putea schimba tabloul „voturilor salvatoare” ale diasporei
 • Oameni ca tine: Radu Țurcan, ghidul montan care a schimbat frica de înălțime pe destinația „sus” (FOTO, VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Turnați vin și dați COVID-ul, hop, hop, hop și-Athos (AUDIO)
 • Diana Boico, despre educația financiară în rândul femeilor, cum e să fii parteneră Ogilvy, tendințe în publicitate și psihiatrie | Nota de Plată (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Alex Buretz, tânărul care transformă toată drama socială și politică a țării în caricaturi cu subînțeles (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • 3 metode simple să-ți decorezi locuința cu articole din neon
 • Banane și pancake-uri: combinația reușită pentru gust intensiv și mic dejun delicios (Foto)
Cele mai populare
 • 1
  „Nu este vorba de mii de lei”. Cheltuielile pentru tratamentul COVID-19 la domiciliu n-ar depăși prețul paracetamolului și vitaminei C, susține Dumbrăveanu
 • 2
  România: Poliția a dat buzna la un botez cu 250 de persoane. Organizatorul, amendat pentru încălcarea regulilor impuse pe timp de pandemie
 • 3
  Un profesor din Ocnița, acuzat că ar face politică la școală. Chicu: „Încalcă orice cod posibil prin comportament”
 • 4
  Record absolut de cazuri de coronavirus. În ultimele 24 de ore, au fost testate pozitiv 786 persoane
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.