Stocul de investiţii directe ale nerezidenţilor în economia Republicii Moldova a înregistrat anul trecut o creştere modestă de 0,9 la sută faţă de finele anului 2013, se arată într-un raport al Băncii Naționale cu privire la poziția investițională.
Potrivit raportului, această creștere modestă se datorează intrărilor nete de capital în valoare de 207.39 mil. USD, a variaţiei preţurilor acţiunilor (19.53 mil. USD), a influenţei ratei de schimb a valutelor originale faţă de dolarul SUA (-204.83 mil. USD) şi a altor modificări (10.26 mil. USD) legate de reclasificarea acţiunilor de la investiţii de portofoliu la investiţii directe.
„Stocul investițiilor directe nu a suferit majorări semnificative la finele anului 2014, deoarece intrările de investiții străine în țară au fost compensate aproape în totalitate de către devalorizarea leului moldovenesc”, se menționează în raport.
Astfel, stocul de investiţii străine directe acumulat la sfârşitul anului 2014 a fost evaluat la 3,646.88 mil. USD , din care capitalul social şi venitul reinvestit deţin o pondere de 74,2 la sută, iar împrumuturile intragrup (alt capital) - 25,8 la sută.
În distribuţia geografică a capitalului social acumulat, investitorilor din ţările UE le-a revenit ponderea majoritară - 53 la sută, care a crescut pe parcursul anului cu un punct procentual datorită investiţiilor provenite din Italia, Olanda, Cipru, SUA, Elveţia. Investitorii din ţările CSI au deţinut o pondere de 11.2 la sută din totalul capitalului social acumulat, cei proveniți din alte ţări dețin investiții în proporție de 35,8 la sută.
Principala activitate economică care a beneficiat de investiţii străine rămâne activitatea financiară (25,9 la sută), urmată de industria prelucrătoare (22,4 la sută). Alte activităţi care au atras investitori străini au fost comerţul, tranzacţiile imobiliare, transporturile şi telecomunicaţiile, industria energetică.
Distribuţia pe tipuri de activităţi economice a stocului de investiţii străine directe sub formă de capital social acumulat în economia naţională poate fi văzută în diagrama de mai jos:
Vezi și aceste știri

Exemplul de peste Prut al „Rural+Urban Hub”, un concept menit să îmbunătățească viața comunităților sătești. Cum poate fi implementat acesta în R. Moldova (INTERVIU)

În sprijinul ÎMM-urilor: Banca Mondială va finanța un program în valoare de 50 de milioane de dolari
