Dorin Chirtoacă spune că asfaltul de pe bulevardul Ștefan cel Mare crapă din cauza aglomerației, nu din cauza lucrărilor prost efectuate

Dorin Chirtoacă spune că asfaltul de pe bulevardul Ștefan cel Mare crapă din cauza aglomerației, nu din cauza lucrărilor prost efectuate

Fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă este convins că drumurile reparate pe parcursul mandatalui său sunt calitative. În cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, liberalul a precizat că asfaltul de pe principalul bulevard al orașului se surpă din cauza faptului că strada e supra-aglomerată, nu din cauza că lucrările ar fi fost prost efectuate. 

„Proiectul s-a făcut conform normativelor tehnice de proiectare. Cel care a aplicat asfaltul a făcut-o conform normativelor. S-ar putea ca toți să dea vina unul pe altul ajungându-se la faptul că noi în documentația de stat avem anumite tipuri de asfalt care trebuie aplicat. Mai poate fi și o problemă de fundație. Vreau să văd cap-coadă raportul de expertiză, să văd dacă nu este subiectiv. În rest să fim realiști: cum a fost Ștefan cel Mare și cum este acum? E o diferență”, a declarat Chirtoacă.

Mai mult, fostul edil a lăsat să se înțeleagă că în iarna anului 2019-2020 drumurile din capitală nu s-au stricat anume pentru că ar fi fost construite ca la carte:

Publicitate

„În această iarnă drumurile nu s-au stricat. Da cine le-a făcut până acum? Ceban sau Dodon? Sau Plahotniuc? Avem drumuri mult mai bune decât în anii precedenți. Excepția de la Ștefan cel Mare ține de supraîncărcarea acestei artere și tipul de asfalt care este pe baza normativelor sovietice. Noi trebuie să schimbăm normativele de construcție din cele sovietice în euro-coduri pe alt tip de asfalt”.

AGORA subliniază că o companie care făcut o expertiză a lucrărilor de reabilitare a bulevardului Ștefan cel Mare a ajuns la concluzia că lucrările au fost efectuate necorespunzător, anume din acest motiv la doar câțiva ani de la darea în exploatare a străzii, există denivelări și trotuare cu gropi.

Experții au constatat probleme la făgașe - 1752 de metri liniari, crăpături în mărime de 4800 de metri liniari, desprinderea stratului de uzură – 3 metri pătrați. Acesta ar fi motivul potrivit căruia la stațiile de transport s-a denivelat substanțial stratul de asfalt.

Bulevardul Ștefan cel Mare face parte din cele șase străzi care urmau să fie reparate pe banii contractați de municipalitate de la BERD și BEI. Suma împrumutului era de 20 de milioane de euro, dintre care 7 milioane au fost investiți în reparația principalului bulevard al capitalei. Lucrările au început greu, iar la câteva luni după finalizarea acestora pe asfaltul proaspăt pus au apărut primele fisuri.

Fostul primar, Dorin Chirtoacă, a fost criticat foarte frecvent în ultimii ani pentru tergiversarea lucrărilor de reparație care au fost inițiate în capitală.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal