ESCO Moldova: O nouă modalitate de finanțare a proiectelor de eficiență energetică

ESCO Moldova: O nouă modalitate de finanțare a proiectelor de eficiență energetică
Foto: Agora

În țara noastră va fi implementată o nouă modalitate de finanțare a proiectelor de eficiență energetică. Proprietarii nu vor plăti nimic fiindcă  cheltuielile vor fi suportate de ESCO, care îşi va recupera banii din economiile la factura de energie.

Astăzi Ministerul Mediului, cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), a lansat proiectul „ESCO Moldova: Transformarea pieţei pentru eficienţa energetică urbană prin introducerea companiilor de servicii energetice”.

Este lansat un produs care va include atât partea financiară cât și cea tehnică. Proprietarii nu vor plăti nimic fiindcă cheltuielile vorr fi suportate de ESCO, care îşi va recupera banii din economiile la factura de energie.

„Dacă locatarii unui bloc locativ nu au bani pentru a realiza o investiție capitală pentru eficiența energetică a clădirii, pot veni în ajutor companiile de eficiență energetică, care oferă un produs integru atât financiar, cât și cel tehnic. Compania va face un audit energetic pentru a determina unde sunt pierderile cele mai mari în clădire, unde trebuie de intervenit și care sunt costurile.
După ce vor fi executate lucrările  de reabilitare termică, beneficiarul va achita pentru o perioadă aceleași facturi pentru a compensa investițiile în proiect.
Atunci când se răscumpără investiția și compania obține profitul stipulat în contract, beneficiarul va achită conform facturilor, care vor fi mai mici decât erau inițial,” ne spune Nicolae Zaharia, manager proiect PNUD Moldova.

Avantajul modelului constă în faptul că nu sunt necesare investiții capitale sau împrumuturi pentru eficientizarea energetică, în același timp compania care a efectuat lucrările este responsabilă de calitatea acestora. Durata acestui tip de contract de regulă este de 5-7 ani.

“Implementarea proiectelor de tipul ESCO Moldova, cu siguranță va servi drept exemplu de stabilire a unei colaborări multilaterale cu autoritățile locale și centrale, sectorul bancar, companiile locale de inginerie și alte părți interesate pentru a atinge obiectivul comun de creștere a performanței energetice în fondul de clădiri din municipiul Chișinău”, a declarat Narine Sahakyan, Reprezentant Permanent Adjunct, PNUD Moldova.

„În Republica Moldova există prestatori de servicii de așa tip însă aceștia nu oferă atât soluții tehnice, cât și financiare, în același pachet. Pentru a vizualiza experiența altor țări am invitat două companii din România.
În prezent trebuie să demonstrăm că acest proiect este fezabil și aplicabil în Municipiul Chișinău.
Pentru a presta servicii în cadrul acestui proiect au fost selectate 10 companii. Vreau să remarc faptul că în acest proiect pot participa atât companii autohtone, cât și cele străine,” afirmă  managerul de proiect PNUD Moldova.

Implementarea proiectului este prevăzută pentru 2014-2017, pentru care sunt alocați 1,45 milioane de dolari, din care 900 mii de dolari sunt prevăzuți pentru fondul de garantare a creditelor, care vor fi plasați pe un cont al băncilor comerciale din țară.  Acest fond va servi drept gaj pentru companiile care vor presta servicii în cadrul proiectului ESCO Moldova: Transformarea pieţei pentru eficienţa energetică urbană prin introducerea companiilor de servicii energetice”.

Inițial vor fi selectată clădirile care au un consum mare de energie și unde potențialul de economie este sporit.  În total din finanțare acordată este planificată executarea a 20 de proiecte. Extinderea proiectului va fi operată în funcției de succesele obținute pe piața din țara noastră.

Companie de Servicii Energetice (ESCO, Energy Service Company) este o unitate privată de afaceri care oferă soluții financiare și tehnice integrate pentru obținerea economiilor de energie, iar compensațiile sale generale sunt legate de performanțele soluțiilor implementate.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
În 2021 s-au înregistrat peste 300 de plângeri pe marginea unor presupuse cazuri de discriminare

În 2021 s-au înregistrat peste 300 de plângeri pe marginea unor presupuse cazuri de discriminare

ANTA a primit o cotă suplimentară de autorizații din partea Ungariei

ANTA a primit o cotă suplimentară de autorizații din partea Ungariei

Krasnoselski a semnat un decret prin care a demis așa-zisul guvern din stânga Nistrului și a înaintat un nou candidat (DOC)

Krasnoselski a semnat un decret prin care a demis așa-zisul guvern din stânga Nistrului și a înaintat un nou candidat (DOC)

Advertoriale
Orange a semnat un parteneriat durabil pentru Moldova, cu Proiectul Tehnologiile Viitorului

Orange a semnat un parteneriat durabil pentru Moldova, cu Proiectul Tehnologiile Viitorului

EuroCreditBank vă oferă depozite în valută, la cele mai avantajoase condiții de 2,5% anual

EuroCreditBank vă oferă depozite în valută, la cele mai avantajoase condiții de 2,5% anual

Ești în căutarea unei locuințe? Află care sunt avantajele și dezavantajele unei case în chirie

Ești în căutarea unei locuințe? Află care sunt avantajele și dezavantajele unei case în chirie

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sub lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Marina Tauber a cerut intervenția online a lui Ilan Șor la ședința Parlamentului. Igor Grosu: A avut timp să ia bilet într-o direcție (FOCUS)
 • 2
  Dodon, după ce procurorii au solicitat mandat de arest: „Împotriva unui lider de opoziție este format un grup de investigație compus din peste 50 de persoane”
 • 3
  Ultimă oră! Igor Dodon va sta 30 de zile în arest la domiciliu, iar cumnatul său - în arest preventiv
 • 4
  Procurorul de caz, despre solicitarea privind arestul preventiv a fostului președinte Igor Dodon: Exista riscul eschivării
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.