În țara noastră va fi implementată o nouă modalitate de finanțare a proiectelor de eficiență energetică. Proprietarii nu vor plăti nimic fiindcă cheltuielile vor fi suportate de ESCO, care îşi va recupera banii din economiile la factura de energie.
Astăzi Ministerul Mediului, cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), a lansat proiectul „ESCO Moldova: Transformarea pieţei pentru eficienţa energetică urbană prin introducerea companiilor de servicii energetice”.
Este lansat un produs care va include atât partea financiară cât și cea tehnică. Proprietarii nu vor plăti nimic fiindcă cheltuielile vorr fi suportate de ESCO, care îşi va recupera banii din economiile la factura de energie.
„Dacă locatarii unui bloc locativ nu au bani pentru a realiza o investiție capitală pentru eficiența energetică a clădirii, pot veni în ajutor companiile de eficiență energetică, care oferă un produs integru atât financiar, cât și cel tehnic. Compania va face un audit energetic pentru a determina unde sunt pierderile cele mai mari în clădire, unde trebuie de intervenit și care sunt costurile.
După ce vor fi executate lucrările de reabilitare termică, beneficiarul va achita pentru o perioadă aceleași facturi pentru a compensa investițiile în proiect.
Atunci când se răscumpără investiția și compania obține profitul stipulat în contract, beneficiarul va achită conform facturilor, care vor fi mai mici decât erau inițial,” ne spune Nicolae Zaharia, manager proiect PNUD Moldova.
Avantajul modelului constă în faptul că nu sunt necesare investiții capitale sau împrumuturi pentru eficientizarea energetică, în același timp compania care a efectuat lucrările este responsabilă de calitatea acestora. Durata acestui tip de contract de regulă este de 5-7 ani.
“Implementarea proiectelor de tipul ESCO Moldova, cu siguranță va servi drept exemplu de stabilire a unei colaborări multilaterale cu autoritățile locale și centrale, sectorul bancar, companiile locale de inginerie și alte părți interesate pentru a atinge obiectivul comun de creștere a performanței energetice în fondul de clădiri din municipiul Chișinău”, a declarat Narine Sahakyan, Reprezentant Permanent Adjunct, PNUD Moldova.
„În Republica Moldova există prestatori de servicii de așa tip însă aceștia nu oferă atât soluții tehnice, cât și financiare, în același pachet. Pentru a vizualiza experiența altor țări am invitat două companii din România.
În prezent trebuie să demonstrăm că acest proiect este fezabil și aplicabil în Municipiul Chișinău.
Pentru a presta servicii în cadrul acestui proiect au fost selectate 10 companii. Vreau să remarc faptul că în acest proiect pot participa atât companii autohtone, cât și cele străine,” afirmă managerul de proiect PNUD Moldova.
Implementarea proiectului este prevăzută pentru 2014-2017, pentru care sunt alocați 1,45 milioane de dolari, din care 900 mii de dolari sunt prevăzuți pentru fondul de garantare a creditelor, care vor fi plasați pe un cont al băncilor comerciale din țară. Acest fond va servi drept gaj pentru companiile care vor presta servicii în cadrul proiectului ESCO Moldova: Transformarea pieţei pentru eficienţa energetică urbană prin introducerea companiilor de servicii energetice”.
Inițial vor fi selectată clădirile care au un consum mare de energie și unde potențialul de economie este sporit. În total din finanțare acordată este planificată executarea a 20 de proiecte. Extinderea proiectului va fi operată în funcției de succesele obținute pe piața din țara noastră.
Companie de Servicii Energetice (ESCO, Energy Service Company) este o unitate privată de afaceri care oferă soluții financiare și tehnice integrate pentru obținerea economiilor de energie, iar compensațiile sale generale sunt legate de performanțele soluțiilor implementate.