Guvernul a stabilit tarife mai ieftine pentru investigații medicale ca hemodializă și prețuri pentru servicii noi ca testul la COVID-19

Guvernul a stabilit tarife mai ieftine pentru investigații medicale ca hemodializă și prețuri pentru servicii noi ca testul la COVID-19

Un șir investigații medicale vor fi ieftinite, iar CNAM va putea contracta mai multe proceduri de hemodializă, hemodiaafiltrare, sau investigații citopatologice pentru femei. Faptul a fost posibil datorită aplicării în ultimii ani a tehnologiilor avansate în metode noi de diagnostic. Decizia a fost aprobată de Cabinetul de Miniștri și include suplimentar stabilirea tarifelor pentru servicii noi așa ca testarea la virusul COVID-19 sau testul la anticorpi pentru același virus.

Potrivit Hotărârii de Guvern, în ultimii anii în metodele de diagnostic și tratament au fost aplicate cu succes tehnologii avansate astfel fiind diminuate cheltuielile.

Astfel, vor fi diminuate tarifele pentru ședințele de hemodializă și hemodiaafiltrare prestate în condiții de ambulator, ca rezultat al reexaminării tarifelor în baza cheltuielilor real suportate de prestatorii de servicii de hemodializă în anul 2019.

Mai exact, se propune ca tariful pentru o ședință de hemodializă de 2.395 de lei să fie redus la 1995 lei. Acest lucru va permite contractarea de către CNAM a încă 16.000 de ședințe.

Va fi redus și costul pentru investigația citopatologică (Pap-test convențional) a frotiului cervico-vaginal. Aceasta în condițiile în care investigația se face utilizând metode automate cu utilaj performant ce presupune resurse financiare mai mici. Tariful ar urma să scadă de la 125 de lei pentru o probă, la 62 de lei. Astfel, vor putea fi contractate în jur de 50.800 de investigații suplimentar.

Totodată vor fi stabilite tarife pentru servicii noi:

Publicitate

- Determinarea calitativă a ARN virusului SARS-CoV-2 prin metoda PCR în regim Real Time;

- Determinarea anticorpilor anti-SARS-CoV-2 IgG prim metoda Elisa.

Aceasta în condițiile în care CNAM trebuie să achite serviciile medicale de laborator pentru diagnosticarea infecției COVID-19.

„Atât prelevarea și procesarea testului, indiferent că persoana este asigurată sau nu, și tratamentul contra COVID-19 este asigurat din contul statului”, a ținut să precizeze ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

Totodată vor fi apreciate costurile pentru serviciul de transplant de membrană amniotică pe suprafață oculară și transplant de slecleră, fără costul sclerei.

Tarifele serviciilor medico-sanitare au fost calculate de prestatorii de servicii medicale în conformitate cu Metodologia stabilirii tarifelor pentru serviciile medico-sanitatre. Astfel, CNAM va putea contracta un număr mai mare de servicii medicale, sporind accesul pacienților la îngrijiri specializate.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal