Guvernul a avizat astăzi negativ proiectul de lege a mai multor deputați, care prevede modificarea regulamentului Parlamentului în ceea ce ține de asumarea răspunderii Executivului.
După procedura de angajare a răspunderii Guvernului Chicu pentru legea care prevedea ratificarea creditul rus, și decizia de după a Curții Constituționale, un grup de deputați a înregistrat un proiect care vine să clarifice procedura de angajare a răspunderii executivului.
Proiectul a fost înregistrat pe 19 mai, de deputații Chiril Moțpan, Maria Ciobanu, Lilian Carp, Dinu Plîngău și Stela Macari. Aceștia afirmă că „procedura angajării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului prevăzută de articolul 106 prim din Constituție, nu este suficient detaliată în articolul 119 din Regulamentul Parlamentului, fapt ce a generat mai multe sesizări la Curtea Constituțională”.
Astfel, parlamentarii au decis să elaboreze proiectul care va reglementa clar și detaliat, în Regulamentul Parlamentului, procedura de angajare a răspunderii Guvernului în fața Parlamentului potrivit art. 106 prin din Constituție, cum ar fi:
- angajarea răspunderii Guvernului se aprobă în ședință de Guvern. Hotărârea Guvernului de angajare a răspunderii și/sau textul integral al programului, declarației de politică generală sau proiectului de lege ce constituie obiectul asupra căruia Guvernul își angajează răspunderea se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
- în cazul în care Parlamentul nu se află în sesiune ordinară, Parlamentul se convoacă în sesiune specială, care se încheie de drept după dezbaterea moțiunii de cenzură.
- pe marginea proiectului de lege asupra căruia Guvernul își angajează răspunderea în fața Parlamentului nu pot avea loc dezbateri și nu pot fi înaintate propuneri și amendamente.
Pe 7 mai, acordul de creditare dintre Federația Rusă și Republica Moldova a fost declarat neconstituțional. După mai bine de 10 ore de discuții și deliberări, magistrații Curții Constituționale au declarat în afara legii atât proiectul Acordului, Legea votată de Parlament, cât și Hotărârea aprobată de Guvern. Decizia a venit după trei sesizări, din partea a trei formațiuni politice, pe marginea acestui credit.
De precizat că pe 2 aprilie, când Ion Chicu a venit în plen pentru a-și angaja răspunderea pe seama acestui proiect, în Parlament a fost o lipsă de cvorum, când din 101 de deputați s-au prezentat doar 39, fără PSRM și PDM. Unele voci au opinat că prin această decizie s-a neutralizat „pericolul” înregistrării unei potențiale moțiuni de cenzură contra Executivului.
Vezi și aceste știri

Angajarea răspunderii Guvernului va trece și fără cvorumul necesar în Parlament. Ce spune legislația

Reprezentanților R. Moldova la Eurovision li s-a conferit distincția „Meritul diplomatic”
