Apă-Canal susține că în oraș nu va mai mirosi de la stația de epurare: Problema s-a rezolvat „o dată și pentru totdeauna”

Apă-Canal susține că în oraș nu va mai mirosi de la stația de epurare: Problema s-a rezolvat „o dată și pentru totdeauna”

Apă-Canal Chișinău a anunțat că „a salvat orașul” de mirosul neplăcut care venea de la stația de epurare. Întreprinderea spune că, alături de specialiști în chimie, biologie și ingineri locali și din Rusia, a reușit să pună la punct o tehnologie prin care este neutralizată răspândirea bacteriilor nocive și a mucegaiului. De asemenea, este blocată sursa mirosului, iar nămolul poate fi utilizat ca îngrășământ. 

„Timp de mai mulți ani, locuitorii din Chișinău au fost îngrijorați de problema unui miros insuportabil, care s-a răspândit de la stațiile de epurare ale orașului până în cele mai îndepărtate puncte ale Chișinăului și a provocat nu numai prejudicii sănătății cetățenilor, ci și mediului. Cauza mirosului se ascunde în procesele de putrefacție din canalele de scurgere. Instalațiile de tratament ale municipiului Chișinău au fost proiectate în anii 60 și sunt destinate unui flux imens de scurgeri industriale. Situația este agravată de apariția micilor întreprinderi alimentare care aruncă deșeurile netratate în colectorul general, ceea ce duce la o creștere accentuată a cantității de poluare organică. Acestea creează o sarcină adițională asupra sistemului stațiilor de tratare, iar concentrația componentelor dăunătoare pentru respirație, precum hidrogen sulfurat și mercaptani, principalele surse de miros intolerabil, crește”, explică Apă-Canal Chișinău.

Un grup de ingineri, biologi, chimiști, conduși de Apă-Canal Chișinău, au rezolvat această problemă „o dată și pentru totdeauna”, anunță întreprinderea.

Publicitate

„Mecanismul are ca scop dezinfectarea nămolului acumulat. Acesta inhibă reproducerea bacteriilor și ciupercilor dăunătoare, blochează sursele mirosului neplăcut, după tratamentul cu reactivi, nămolul poate fi utilizat ca îngrășământ în agricultură, protejează echipamentele împotriva proceselor de coroziune”, se arată în comunicat.

Producția de reactivi pentru această tehnologie se realizează pe teritoriul Republicii Moldova. Acest lucru asigură furnizarea neîntreruptă a produsului, excluzând dependența de furnizorii străini. Î

„Costul instalării tehnologiei este cel mai profitabil în raport cu soluțiile propuse anterior pentru eliminarea mirosurilor din oraș”, mai punctează Apă-Canal.

Amintim că ieri Primăria anunța că lucrările la Stația de Epurare a apelor uzate din capitală sunt toi. Mai exact, sunt desfășurate lucrări de acoperire cu strat de geotextil a unei lagune de deshidratare a nămolului, se întreprind lucrări la bazinele aerare și se dezinfectează nămolul cu soluții speciale. Totuși, soluția optimă pentru a rezolva problema mirosului neplăcut, crede primarul general Ion Ceban, ar fi construcția unei stații de tip închis.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal