În luna mai, transferurile moldovenilor care muncesc peste hotare au atins cota record din ultimii cinci ani și jumătate, susține expertul în politici economice al IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță. Potrivit acestuia, creșterea semnificativă se explică prin faptul că în luna mai 2020, transferurile de peste hotare în favoarea persoanelor fizice au constituit 135 de milioane de dolari, ceea ce este cu 27 de milioane de dolari sau 24% mai mult decât în luna mai 2019.
Veaceslav Ioniță menționează că ultima dată moldovenii au primit o sumă mai mare de bani de peste hotare doar în luna octombrie 2014. De atunci, doar în 2018 am reușit o performanță de 126 de milioane de dolari pe lună, tot în luna mai.
„În opinia mea acest record este determinat exclusiv de COVID-19”, afirmă Veaceslav Ioniță.

Luna trecută, peste 60 la sută din transferuri au fost făcute în euro, circa 37 la sută - în dolari SUA, iar 1,6 la sută - în ruble rusești.
Cea mai mare pondere o au transferurile din Israel - 19,7% la sută, în creștere cu 35 de puncte procentuale comparativ cu mai 2019, urmate de transferurile din Italia – 16,8 la sută, Rusia - 12,7 la sută.
Potrivit expertului, nu trebuie uitat faptul că 1/3 din toți banii de peste hotare, cetățenii moldoveni îi aduc informal, fără a apela la un sistem de transfer oficial. Anual, prin transferuri oficiale, moldovenii primesc aproape 1,2 miliarde de dolari, dar tot anual ei vând pe piața valutară circa 2,1 miliarde de dolari. „Această diferență de 900 de milioane de dolari anual sunt banii care sunt introduși în țară pe căi informale”, spune expertul.
În opinia lui Veaceslav Ioniță, în lunile aprilie-mai, datorită carantinei și hotarelor închise, cetățenii moldoveni nu au putut introduce în țară în jur de 150 de milioane de dolari. O parte din acești bani cetățenii au decis să-i transfere oficial pin diverse sisteme de plăți, iar această creștere de transferuri oficiale s-a produs din contul transferurilor neoficiale.
„Putem afirma că aprilie-mai 2020 sunt unicile două luni din istoria transferurilor, când banii au venit aproape exclusiv pe căi oficiale. Prin aceasta și se explică această creștere ”miraculoasă”, a conchis Veaceslav Ioniță.
În perioada ianuarie-mai 2020, volumul total al transferurilor bănești din străinătate a constituit circa 503 milioane de dolari, cu 3,1% mai mult în comparație cu aceeași perioadă din anul trecut.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib
