Mobilizând cetățenii din comunitățile lor să respecte distanța socială, să rămână izolați timp de două săptămâni în cazul în care au revenit de peste hotare sau au avut contact cu o persoană infectată, aleșii locali, alături de medici, sunt în prima linie în această luptă cu COVID-19. Mai mult decât atât, în majoritatea cazurilor când se înregistrează decese provocate de coronavirus, preotul și primarul din comunitate sunt cei care participă la înmormântarea acestora. În afară de aceasta, primarii continuă să-și facă munca zilnic, să organizeze activitatea serviciilor din comunitățile lor, să implementeze proiecte, să creeze condiții mai bune pentru cetățeni.
Primarul de Putinești, Florești Ghenadie Chefu a povestit reprezentanților Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) că acum prețuiește și mai mult viața. Toți membrii familiei sale s-au infectat cu COVID-19 (soția, cele două fiice ,ginerii și nepoțeii). Toți au suportat diferit boala, dar cel mai greu a fost în cazul soției care a fost transportată la Chișinău. „Boala aceasta atacă organismul acolo unde este mai vulnerabil. Soția mea avea probleme cu ficatul și medicii au fost tot posibilul pentru a o salva.
Iar primarul de Zârnești, Nicolae Beju spune că la Spitalul Republican sunt duși cei mai gravi, iar în cele zece zile de tratament la această instituție a văzut oameni care făceau stop cardiac sau cădeau în comă și majoritatea erau readuși la viață de către medici. „Am stat zece zile conectat la aparate, ne puneau mereu picurători. Medicii au o atitudine foarte bună față de pacienți și lucrează foarte mult. Oamenii sunt grav bolnavi, iar ei trebuie să reușească să acorde asistență tuturor. Pentru pacienții cu alte maladii este cel mai greu să facă față acestei năpaste. Pot spune că medicii mi-au salvat viața", mărturisește emoționat alesul local.
Primarul de Săiți, Căușeni Valeriu Musteață a trecut prin cea mai grea experiență din viața sa. La sfârșitul lunii mai s-a infectat cu COVID-19, la câteva zile distanță, testele au fost pozitive și în cazul tuturor membrilor familiei sale: soția, fiica însărcinată în luna a opta, nepoțelul de 7 ani și ginerele. Valeriu Musteață a fost conectat patru zile la respirație artificială la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău. „Îmi pare rău că nu am fost mai categoric, nu trebuia să permit fiicei și nepoțelului să vină la noi. Ei locuiesc la bloc în Căușeni și deoarece fiica era deja în concediu de maternitate, iar nepoțelul nu avea lecții, ne-am gândit că ar fi mai bine să stea la noi, unde aerul este mai curat." Prima persoană din primăria Căușeni care s-a infectat a fost paznicul, a urmat primarul, contabilul, perceptorul fiscal și secretarul.
Întreg articol îl puteți citi aici.
Vezi și aceste știri

Primăria Bălți, plasată în carantină după ce au fost confirmate încă 14 cazuri de infecție. Usatîi: Am repetat testele și șase angajați peste noapte sunt sănătoși

Primăria Comrat a intrat în carantină. Doi consilieri, confirmați cu COVID-19, iar alți angajați prezintă simptome
