Conducerea MAI îi îndeamnă pe moldoveni să reducă la maxim deplasările cu transportul public: „Când ieșiți din casă, asigurați-vă că aveți 2-3 măști”

Conducerea MAI îi îndeamnă pe moldoveni să reducă la maxim deplasările cu transportul public: „Când ieșiți din casă, asigurați-vă că aveți 2-3 măști”

Transportul public este una dintre cele mai mari surse de infecție cu coronavirusul de tip nou. Autoritățile îi îndeamnă pe moldoveni să renunțe la călătorii dacă nu au treburi urgente și să se asigure că dispun de 2-3 măști de unică folosință atunci când pornesc la drum, pentru a fi cât mai protejați în fața virusului. De asemenea, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a făcut apel către cetățeni să raporteze cazurile în care regulile restricție nu sunt respectate. 

„Cetățenii au uitat că deplasarea cu transportul public trebuie să aibă loc doar în cazuri de urgență. Chiar și în capitală, aglomerația în transport nu are loc dimineața și seara când oamenii merg la muncă, ci de la 10 la 14:00. Rugămintea mea este ca oamenii să folosească la minim transportul public și doar în cazuri cu adevărat urgente. În transportul public practic este supra-aglomerat”, a declarat secretarul general de stat de la MAI, Sergiu Golovaci.

Totodată, funcționarul a subliniat că purtatul măștilor în transportul public este obligatoriu:

Publicitate

„Nu toți cetățenii conștientizează că în 2-3 ore o mască devine nefuncțională. Când planificați o călătorie mai lungă, ieșiți din casă cu 2-3 măști. În condițiile actuale puteți să nu folosiți masca doar în cazul în care respectați distanța socială de 1 metru. În transportul public această siguranță nu există, de aceea masca rămâne principala metodă de protecție”.

Golovaci a reiterat că administratorii de bloc și autoritățile publice locale au datoria de a se asigura că terenurile de joacă și cele sportive rămâne închise.

„Cu părere de rău, multe dintre ele nu sunt îngrădite, iar oamenii au o abordare banală: dacă nu e îngrădit, înseamnă că se poate. Ne adresăm autorităților și administratorilor să creăm aceste condiții de restricționare cel puțin până pe 15 iulie”, a spus Golovaci.

Funcționarul i-a îndemnat pe moldoveni să raporteze la 112 cazurile în care restricțiile nu sunt respectate:

„Cetățenii care observă că unele persoane încalcă flagrant regulile, sunt îndemnați să apeleze la 112 poliția pentru a interveni. Se atestă o creștere a numărului de apeluri. Am avut peste 230 de apeluri din partea cetățenilor, iar reacția din partea poliției este adecvată. În urma acestor apeluri avem întocmite peste 160 de procese verbale. Dacă aveți situații în care cineva nu respectă restricțiile, inclusiv persoane juridice, chemați poliția”.

Autoritățile de la Chișinău au extins starea de urgență în sănătate publică până pe 15 iulie.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal