Se atacau pe terenul unei table de șah și au spus că e timpul să inventeze o armă mortală pentru COVID - 19. E vorba de un cuplu de moldoveni, care pe timp de carantină, au produs prima instalație mobilă de dezinfectare în țara noastră. Cei doi sunt convinși că aceasta e destul de eficientă, pentru a elimina noul virus. De aceea i-au ales și un nume reprezentativ - CorKill.
Svetlana și Andrei Faina au o experiență de peste 20 de ani în domeniul instalațiilor de lumini. Astfel, fabricarea unui dispozitiv de dezinfectare din metal și câteva lămpi ultraviolete UVC a fost o provocare de familie și o continuitate a activității lor. Ei spun că aventura a început în timpul unei partide de șah.
„Pe timp cât am intrat în pandemie și stăteam toți acasă, mai jucam din când în când șah și Andrei mă atacă. El câștigă permanent. „Tu așa mă ataci, dar nu ai putea să ataci așa și virusul?”. „Păi noi avem așa lampă, dar trebuie să fie mult mai puternică. Să fie cu mai multe lămpi”. De aici și a pornit ideea”, spune Svetlana.
Pentru a procura materialele necesare, cei doi au luat un credit, întrucât sunt convinși că produsul lor este unic în țara noastră și a merită să prindă viață.
„Când am început să desenăm, ne-am gândit să facem la 360 de grade, să fie în toate direcțiile. Ceea ce e în instalațiile acestea de perete, ei pun un reflector. Nu se folosește toată puterea lămpii. E mobilă, e eficientă pentru că poți pune în orice loc și poți să faci dezinfecția, chiar dacă e o sală mai mare, în câteva locuri”, explică Svetlana.
„Asta este țelul ei, să o faci repede și cu un singur aparat să dezinfectezi toată școala, toată grădinița sau toată policlinica. La 10 m2 avem 15 minute, la 20 de m2 - 30 de minute și la 36 m2 - o oră. Dacă sala e mare, o pui de două ori. Nu e becul acela, care spune că are 15 minute, dar lui îi trebuie cinci ore”, consideră Andrei.
Potrivit lor și studiilor făcute, dispozitivul omoară COVID-19.
Să presupunem că într-o cameră există obiecte contaminate sau aerul e contaminat. Dacă se folosește instalația asta, ea va ucide virusul sau bacteriile care sunt acolo. Evident că aerul va fi mai curat. O punem în priză, o conectăm și îi punem pe cât timp avem nevoie - 15, 30 sau 60 de minute. Ea peste 30 de secunde se conectează, iar noi am plecat și în acest timp reușești să te întorci dacă te-ai răzgândit. Lucrează și se deconectează singură.
Svetlana Faina
În prezent, cuplul negociază condițiile, pentru a distribui instalația în instituțiile medicale din țară și nu doar.
„ Așa tip, în România costă de patru ori mai scump, iar în lume, nici nu mai zic. Asta costă 450 de euro cu toate documentele incluse, taxa pentru valoare adăugată și cu garanție de trei ani de zile. Avem toate documentele pentru a o vinde în R. Moldova, dar pentru a o vinde peste hotarele țării, acum ducem tratative. La toate farmaciile am încercat, dar moldovanul e greu de ridicat. Cei de sus așteaptă ca cei de jos să ceară, iar policlinicile și stomatologiile așteaptă ca cei de sus să le spună. E un cerc închis”, menționează Andrei.
În R. Moldova, numărul infectărilor cu COVID-19 a ajuns la 15.078.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!