Președintele Comisiei de control al finanțelor publice propune amenzi de până la 42 mii lei sau închisoare pentru neîndeplinirea hotărârilor Curții Constituționale

Președintele Comisiei de control al finanțelor publice propune amenzi de până la 42 mii lei sau închisoare pentru neîndeplinirea hotărârilor Curții Constituționale

Președintele Comisiei de control al finanțelor publice, Igor Munteanu, propune modificarea legislației așa încât nerespectarea hotărârilor Curții Constituționale(CC) să fie pedepsită cu amendă de circa 42.000 lei sau închisoare de până la 3 ani. „Acest lucru va întări ordinea de drept”, crede Munteanu. Inițiativa vine ca urmare a unui șir de situații când deciziile Înaltei Curți nu au fost respectate, iar CC a solicitat intervenția Parlamentului pentru schimbări în legislație.

„În câteva rânduri, CC a remis Parlamentului solicitări de a întări legislația în privința răspunderii pentru executarea hotărârilor CC. Înalta Curte a solicitat ca Parlamentul să examineze în regim de urgență cadrul normativ existent pentru perfecționarea legilor pentru că atunci când hotărârile CC nu sunt respectate, ele conduc la o anumită doză de conflicte între autoritățile politice ale statului și la distrugerea câmpului organic al Constituției”, a spus Igor Munteanu în cadrul unei conferințe de presă.

Tot el constată că deși Codul Jurizdicției Constituționale prevede obligativitatea respectării deciziilor CC, Înalta Curte s-a confruntat de-a lungul timpului cu mai multe exemple de nerespectate a hotărârilor sale care au avut de multe ori urmări grave.

Drept exemplu Munteanu a amintit hotărârea CC din 2013 privind interpretarea articolului 13, al.1 din Constituției în corelație cu preambulul Constituției și Declarației de Independență și în care a fost stabilită limba română în baza grafiei latine ca limbă oficială a R. Moldova. CC a stabilit că „interpretarea dată dispozițiilor constituționale comportă caracter oficial și obligator pentru toți subiecții rapoartelor juridice”.

„Hotărârea CC se interpretează printr-un text constituțional care are putere de lege și este obligator pentru toate autoritățile. Dar în continuare sunt autorități sau persoane cu demnitate publică care contestă această formulă stabilită ca normă constituțională”, spune președintele Comisiei de control al finanțelor publice.

Astfel, Igor Munteanu a înregistrat un proiectul în Parlament ce vizează modificări la Codul Penal (nr.985 din 2002) și la Codul Jurizdicției Constituționale (nr. 502 din 1995) în vederea stabilirii răspunderii pentru nerespectarea intenționată a avizului și hotărârilor CC.

Munteanu propune amenzi de la 32.500 la 42.500 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității între 180 și 240 de zile, sau închisoare de până la 3 ani pentru neîndeplinirea și neexecutrarea cu rea intenție a CC.

„O să spuneți că e prea dur. Eu cred că întărirea aplicării Constituției și hotărârilor CC este de o reală actualitate. Va întări ordinea de drept”, a precizat autorul inițiativei.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal