
Ghișeul Unic pentru eliberarea actelor permisive și-a dovedit eficiența: Actele sunt eliberate mai rapid și mai comod. Totuși rata de utilizare a platformei este încă una modestă
După lansarea în 2018 a Ghișeului Unic pentru eliberarea actelor permisive s-a redus timpul de eliberare a documentelor de la 25 de zile la 6 zile. Iar în perioada stării de urgență solicitările au crescut considerabil, constată reprezentanții Ministerului Economiei. În continuare, se prevede excluderea eliberării actelor pe suport de hârtie, fiindu-le atribuit un cod unic, dar și reducerea costurilor.
・
Actualmente în R. Moldova sunt înregistrate 151 de acte permisive, iar începând cu 2018, Ministerul Economiei, cu suportul Băncii Mondiale a inițiat procesul de elaborare și implementare a sistemului automatizat de gestionare și eliberare a actelor permisive sau Ghișeul Unic pentru eliberarea actelor permisive.
„Situația pandemiei încă o dată a sensibilizat necesitatea și oportunitatea eliberării actelor permisive prin intermediul noului sistem”, constată reprezentanții Ministerului Economiei.
Noul sistem electronic de eliberare a actelor permisive oferă posibilitatea ca:
- Agenții economici pot depune online, printr-un singur punct de acces pentru servicii publice și acte permisive prin intermediul platformei servicii.gov.md, cererea de obținere a actului permisiv.
- Pot achita online, prin intermediul cardului corporativ, costul serviciului și pot urmări etapa la care se află documentul sau aplicarea sa.
- Ghișeul unic asigură confort, simplitate și transparență a procesului de eliberare a actelor permisive.
- Reduce contactul agenților economici cu angajații entităților emitente, reduce numărul de proceduri și timpul pentru colectarea diverselor documente ce urmează a fi prezentate pentru obținerea unui act permisiv.
- Diminuiază costurile de operare atât pentru mediul privat cât și pentru bugetul de stat.
Posesorul sistemului informațional automatizat pentru gestionarea și eliberarea actelor permisive este Ministerul Economiei și Infrastructurii. Rolul de administrator revine Agenției Servicii Publice. Iar la sistem sunt conectate 30 de autorități emitente care eliberează 151 de acte permisive. Din cele 151 de acte permisive existente, sunt deja configurate și operaționale 131 de acte în sistemul Ghișeului Unic.

Totuși, se constată că rata de utilizare a platformei este încă una modestă. Nu toate autoritățile, procesele cărora au fost configurate, utilizează platforma în plină măsură. Astfel din cele 131 de acte permisive integrate și disponibile online, prin sistem sunt solicitate și emise doar 69 de documente, iar pentru restul, procesul este în derulare.
Din numărul de 30 de autorități emitente, 26 sunt înregistrate pe platforma electronică. Totodată, patru instituții importante – Banca Națională a Moldovei, Comisia Națională a Pieței Financiare, Centrul Național a Protecției Datelor cu Caracter Personal și Consiliul Audiovizualului, încă nu au fost înregistrate în sistemul dat.
De la lansare până în iunie 2020 prin intermediul Ghișeului Unic au fost eliberate circa 35.000 de acte permisive. Din totalul cererilor 38% au fost depuse online. Iar în lunile martie-mai 2020 după introducerea stării de urgență și limitarea contactelor fizice, inclusiv în instituțiile de stat, rata solicitărilor online a crescut la 76%.

S-a constat că timpul de așteptare pentru obținerea actului permisiv prin Ghișeul Unic constituie în mediu 6 zile, comparativ cu 20-25 de zile până la implementarea sistemului electronic.
În continuare MEI își propune ca fiecărui act permisiv să-i fie atribuit un cod -bară unic, astfel va fi exclusă obligativitatea emiterii și ridicării actelor permisive pe suport de hârtie. Toate aceste acte vor putea fi citite de pe dispozitivele mobile de către autoritățile cu funcție de control.