Platforma DA îi cere Guvernului să intervină: În câteva localități din Dubăsari ar fi amplasate posturi ilegale transnistrene

Platforma DA îi cere Guvernului să intervină: În câteva localități din Dubăsari ar fi amplasate posturi ilegale transnistrene

Mai multe localități din raionul Dubăsari s-ar confrunta cu situația în care li s-a blocat libera circulație, fiind amplasate posturi de militari ai regiunii transnistrene pe drumurile centrale. Despre acest caz au comunicat deputații Platformei DA în cadrul unei conferințe de presă. Aceștia cer convocarea de urgență a unei ședințe de Guvern pentru a soluționa problema.

Membrii Platformei DA semnalizează despre situația în care s-au pomenit locuitorii câtorva localități din Dubăsari. Potrivit lor, odată cu instituirea stării de urgență în luna martie, forțele separatiste au blocat o parte a drumurilor ce fac legătură între satele comunelor Cocieri și Corjova, prin instalarea unor posturi suplimentare pe drumurile principale. Aceasta în lipsa unor decizii oficiale a Comisiei Unificate de Control.

La situația creată au reacționat veteranii din asociația locală, care au apela la intervenția premierului și a ministrului Apărării, Alexandru Pânzari. Prin demersurile lor, aceștia au cerut să fie restabilit accesul locuitorilor comunei Corjova la farmacie, poștă, bancă și la centrul medicului de familie din Cocieri, precum și retragerea și deblocarea forțelor separatiste de pe teritoriul satelor Molovata Nouă, Cocieri, Corjova. Potrivit deputaților, Guvernul încă nu a oferit un răspuns.

„În baza celor enunțate mai sus, constatăm că instalarea arbitrară a posturilor suplimentare și a blocajelor fizice, precum și declarațiile ostile ale unor demnitari constituie o premisă serioasă de încălcare flagrantă a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor din localitățile subordonate autorităților constituționale de la Chișinău.

Toate acestea pun în pericol suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, sfidează istoria țării noastre și soarta a sute de mii de cetățeni din localitățile din stânga Nistrului”, a menționat deputata Stela Macari.

Astfel, Platforma DA cere „convocarea de urgență a unei ședințe de guvern pe tema posturilor ilegale și aplicarea hotărârii Curții Constituționale n.14 din 02.05.2017 cu privire la Transnistria ca „teritoriu ocupat”, însemnând adoptarea unor alte măsuri și poltici față de mafia acestui teritoriu controlat de Tiraspol”.

Totodată deputații cer ca Guvernu să definească și să aplice o nouă politică de transformare a conflictului conform constituției R. Moldova și a dreptului internațional.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal