
„Copiii se dezvoltă armonios când ambii părinți se implică în creșterea lor”. Exemplul unui tată care a optat pentru concediu de îngrijire a copilului
În anul 2019, 7.968 bărbați au beneficiat de indemnizație pentru creșterea copilului până la vârsta de 3 ani. Numărul taților este mai mic decât a mamelor care beneficiază de acest lucru, deși Codul Muncii al R. Moldova permite ambilor părinți să-și ia concediu de îngrijire a copiilor. Un motiv ar fi, potrivit experților, stereotipurile predominante în societatea noastră. UNFPA Moldova povestește exemplul familiei Plămădeală.
・
Svetlana a revenit la muncă, dar, la început, gândurile erau acasă
În 2015, în familia Plămădeală a apărut cel de-al treilea copil, Teodor. Contractul Svetlanei de muncă presupunea o perioadă de îngrijire a copilului de 3 luni, după care, trebuia să revină la serviciu, în familia ONU Moldova, fiind Manageră de Țară UNAIDS. Așa cum părinții n-au vrut să-l lase pe Teodor cu o bonă la o vârstă atât de fragedă, au decis că tatăl va beneficia de concediul de îngrijire a copilului.
„Soțul se descurca singur cap-coadă: îl hrănea, plimba, schimba, adormea, avea grijă de el când se îmbolnăvea. La servicii de bonă am apelat după nouă luni ale lui Teodor, care au continuat până la doi ani, când a mers la grădiniță-creșă”, spune Svetlana.
Revenirea la serviciu a fost dificilă pentru Svetlana pentru că gândul îi era acasă la Teodor și la cum se descurcă soțul Gheorghe cu el. Suna acasă de mai multe ori pe zi și îi cerea soțului să țină un jurnal cu toate mesele, orele de somn și alte aspecte importante.
„M-am întors acasă după prima zi de muncă și, în loc de bună ziua, am cerut jurnalul. Soțul a zis că a uitat să scrie, dar mă asigura că totul era bine. Și era. Așa a uitat și a doua zi, și a treia.. Cam după o săptămână, mai cu frică, mai fără, am renunțat să îl mai „hărțuiesc” cu jurnalul, și m-am vindecat și eu de obsesia lui. Teo era bine îngrijit și se dezvolta normal”, povestește Svetlana.
Gheorghe Plămădeală spune că i s-a părut firesc să stea acasă cu copilul
Fiind la al treilea copil și având și studii medicale, știa de ce are nevoie fiul lor ca să crească și să se dezvolte armonios. „Mai greu era să controlez panica și îngrijorările soției care suna foarte des ca să întrebe cum ne descurcăm. În rest, având cunoștințe medicale știam când trebuie dus la doctor și când nu și m-am bucurat de fiecare moment petrecut împreună cu fiul meu”, își amintește bărbatul.
Când Teodor a început să frecventeze grădinița, Gheorghe și-a asumat și această responsabilitate, participând și la toate adunările părintești. „În cazul lui Teo, Svetlana a mers atît de rar la grădiniță că educatoarea o întreba cine este și ce copil caută”, povestește amuzat Gheorghe.
