Patru socialiști vor să pună punct rasismului, xenofobiei și promovării fascismului. „Secera și ciocanul, simbol interzis”: Au înregistrat un proiect de lege

Patru socialiști vor să pună punct rasismului, xenofobiei și promovării fascismului. „Secera și ciocanul, simbol interzis”: Au înregistrat un proiect de lege

Patru deputați socialiști vor să pună capac rasismului, xenofobiei și promovării fascismului, în Republica Moldova. În acest sens, Vasile Bolea, Nichita Țurcan, Gaik Vartanean și Vitalii Evtodiev propun instituirea răspunderii penale pentru „săvârșirea unor infracțiuni care încalcă drepturile cetățenilor și propagă ideologii totalitariste”. 

Cei patru deputați au înregistrat un proiect de lege, conform căruia, cer interzicerea răspândirii și utilizării în public a simbolurilor regimului comunist totalitar: „secera şi ciocanul şi orice suport cu aceste simboluri”.

„În condițiile declarării Republcii Moldova a devotamentului față de cursul strategic de integrare europeană, legislația trebuie să urmeze acest vector în strânsă consonanță cu valorile general umane”, se arată în proiectul de lege înaintat de socialiști.

Publicitate

Astfel, pentru constituirea, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unei organizații cu caracter fascist, rasist sau xenofob, socialiștii propun pedeapsa cu închisoarea de la 5 la 10 ani, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții pe un termen până la 10 ani.

În cazul persoanelor juridice, sancțiunea solicitată este amenda de la o mie la trei mii de unități convenționale și lichidarea persoanei juridice.

Totodată, autorii proiectului intenționează ca negarea sau contestarea în public a Holocaustului ori a efectelor acestuia să fie pedepsită cu privarea de libertate de la 5 luni până la 5 ani.

Iar pentru confecționarea, vânzarea sau răspândirea simbolurilor, dar și utilizarea lor în public proiectul stabilește o penalizare de 500 până la 1.000 de unități convenționale, cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de la 3 luni până la 3 ani.

Autorii proiectului aduc drept exemplu state ca Austria, Belgia, Franța, Germania sau Polonia, care au instituit astfel de măsuri, potrivit lor.

„Infracțiunile motivate de intoleranță față de anumite grupuri sociale au potențialul de a diviza societatea și de a crea violență, răzbunare, de aceea necesită o abordare specială”, spun deputații.

„Pentru a avita existența dublelor standarte” socialiștii propun, pe lângă Codul penal, introducerea prvederilor și în legea cu privire la libertatea de exprimare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal