Sediile secundare ale judecătoriile din R. Moldova vor fi dotate cu echipamente de videoconferință până la finele lunii august

Sediile secundare ale judecătoriile din R. Moldova vor fi dotate cu echipamente de videoconferință până la finele lunii august

Sediile secundare ale judecătoriilor din Republica Moldova urmează a fi dotate cu 25 de echipamente de videoconferință până la finele lunii august. Donația de echipamente suplimentare a fost anunțată de către Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, E.S. Dereck J. Hogan, în cadrul unei conferințe de presă online.  

În intervenția sa, E.S. Dereck J. Hogan a apreciat impactul utilizării sistemului de videoconferință asupra activității sectorului justiției, inclusiv în situații excepționale.

„Sunt mândru de rolul, pe care l-a jucat asistența din partea Statelor Unite în protejarea dreptului de acces la justiție, în Moldova. În timp ce alte țări doar acum s-au îndreptat spre tranziția la audieri la distanță, sistemul judiciar și penitenciar din Moldova au deja o experiență de peste un an de utilizare a videoconferinței”, a subliniat Ambasadorul SUA în Republica Moldova.

La rândul său, ministrul Justiției a declarat că: „ne propunem să asigurăm utilizarea aplicației de videoconferință în cauzele penale la nivelul întregului sistem judecătoresc precum și extinderea graduală a aplicării acesteia pentru examinarea și a altor categorii de cauze”.

Potrivit reprezentanților Ministerului Justiției, în total, din noiembrie 2018, când s-a început pilotarea aplicației de videoconferință și până în prezent, instanțele au desfășurat aproximativ 5,700 de ședințe de judecată prin videoconferință, economisind circa 3,5 milioane de lei moldovenești din contul transportării și escortării deținuților la ședințele de judecată.

Echipamentele de videoconferință au fost pe larg utilizate în special în perioada stării de urgență, introdusă pe fondul pandemiei de COVID-19. Astfel, în perioada 18 martie – 15 mai 2020, instanțele din Moldova au utilizat sistemul de videoconferință pentru a desfășura, de la distanță, peste 800 de ședințe de judecată pe cauzele cele mai stringente. Pe viitor, utilizarea sistemului de videoconferință ar putea fi extinsă și pentru examinarea mai multor tipuri de cauze, eventual și a cauzelor civile.

Aplicația de videoconferință a fost pilotată în instanțele judecătorești și în penitenciarele din Moldova în noiembrie 2018. Ulterior, în decembrie 2018, Ministerul Justiției a procurat și instalat seturi de videoconferință în 15 penitenciare.

Donația este oferită de către Programul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) pentru Justiție Transparentă și vine să completeze cele 20 seturi oferite, anterior, de către Program, pentru sediile centrale ale tuturor instanțelor judecătorești.

Pe parcursul ultimilor 5 ani, USAID a oferit peste 12,3 milioane de dolari pentru sprijinirea sectorului justiției din Moldova.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal