
Moldova 1 ar putea rămâne fără publicitate comercială
Deputații au aprobat miercuri, 1 aprilie 2015, în ședința comisiei mass-media din Parlament un document care prevede mai multe de modificări ale Codului Audiovizualului. Una din modificări prevede ca radiodifuzorii publici să nu poată plasa publicitatea, cu excepția celei sociale și electorale.
・
În ședința Guvernului din 1 aprilie 2015 a fost dezbătut Proiectul de modificare a Codului Audiovizualului. Ministrul Justiției, Vladimir Grosu, a menționat că documentul prevede puncte care pot fi avizate pozitiv, iar altele negativ. Premierul i-a cerut ministrului ca până la ședința viitoare să existe o decizie finală.
Unul din punctele proiectului prevede modificarea Articolului nr.53 din Codul Audiovizualului, astfel încât „Se interzice radiodifuzorilor publici să difuzeze publicitate, plasare de produse și teleshopping, cu excepția publicității sociale și electorale.”
Potrivit Codului Audiovizualului Republicii Moldova, radiodifuzor public este o instituţie audiovizuală naţională sau regională, cu statut de persoană juridică de drept public, aflată în serviciul societăţii, independentă editorial, a cărei activitate este supravegheată de societate;
În categoria radiodifuzor public se incadrează compania Teleradio-Moldova și Teleradio Găgăuzia.
Dacă acest punct din Lege va fi modificat, postul național de televiziune Moldova1, precum și televiziunea locală din Găgăuzia nu va mai putea plasa publicitate comercială.
În acest context, poate fi remarcat că Teleradio-Moldova primește anual subvenții de la bugetul de stat, pentru a compensa pierderile acumulate. Astfel odată cu interzicerea publicității mărimea subvențiilor va crește.
„TRM este finanțat integral de la bugetul de stat cu o sumă enormă, circa 100 mln de lei. Cota publicității în cheltuieli este infimă comparativ cu finanțarea de la stat. Nu vorbim aici despre eficiența cheltuielilor și administrarea banilor publici. Păstrarea acestei situații creează concurență neloială față de alți radiodifuzori, care nu primesc nici un ban de la stat. Este o practică europeană constantă în acest sens. Nu se admite ajutor de stat în asemenea cazuri. Ori ești finanțat doar din bani publici, ori doar din bani privați”, susține deputatul Sergiu Sârbu.
De remarcat că documentul nu a fost consultat cu societatea civilă sau cu reprezentanții mass-media, înainte să fie prezentat spre aprobare Guvernului.