ANSP vine cu recomandări pentru populație în cazul inundațiilor: „veceurile de curte să treacă în istorie”

ANSP vine cu recomandări pentru populație în cazul inundațiilor: „veceurile de curte să treacă în istorie”

Ploile abundente aduc pagube economice pentru populație. Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în scopul evitării consecințelor nefaste asupra stării de sănătate a populației vine cu un de măsuri pentru prevenirea agravării situației epidemiologice în rezultatul averselor.

Potrivit ANSP, pentru a nu admite acumulările de apă și inundarea caselor de locuit, beciurilor, fântânilor de mină, sondelor arteziene, veceurilor de curte recomandă:

  1. Monitorizarea de către Autoritățile Publice Locale a albiei râurilor și râulețelor, mai cu seamă a celor care traversează localitățile rurale;
  2. Neadmiterea păstrării și depozitării în afara curților a materialelor de construcție, nutrețurilor, dejecțiilor animaliere etc;
  3. Curățarea în totalitate și dezinfecția obligatorie a fântânilor de mină inundate;
  4. Evitarea consumului apei potabile din fântânile afectate de inundații;
  5. Consumul doar a apei potabile îmbuteliate – acolo unde nu există apeducte;
  6. Folosirea apei fierte pentru prepararea hranei;
  7. Efectuarea dezinfecției, cu folosirea doar a substanțelor dezinfectate admise de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale;
  8. Neadmiterea în alimentație a produselor și crudităților expuse poluării cu ape murdare;
  9. Respectarea strictă a regulilor de igienă individuală.

Mai mult, Agenția Națională pentru Sănătate Publică au făcut un apel către populație că în sec. XXI veceurile de curte să treacă în istorie.

Autor:

Publicitate

Totodată, reprezentanții de la ANSP au explicat procedura de dezinfecție a fântânilor de mină.

„Trebuie asigurată asanarea și curățarea fântânii. În vederea dezinfecției, fântâna se golește cu o pompă ori cu gălețile și se curăță pereții, după care se lasă sa se umple și se calculează volumul apei acesteia. Dezinfecția fântânii se face cu substanțe dezinfectante ca: hiplocloritul de sodiu, clorura de var, cloramina după formula: 100 g clor activ la 1 m3/apă. Fântâna se acoperă cu capac pentru o perioadă de 6 ore”, se arată în comunicat.

Apa poate fi folosită după dispariția totală a mirosului de clor, după verificarea de laborator a calității apei. Pentru efectuarea procedurii de dezinfecție se solicită asistență organizatorică a CSP teritoriale.

ANSP îndeamnă fiecare cetățean: să protejeze sursele de apă de orice tip, să construiască canale de evacuare a apelor meteorice și să păstreze deșeurile menajere în vase/containere speciale ori saci din plastic în propria curte.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal