Nu vor bani de la stat, cer doar transparență și dreptul la muncă. Mesajul Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere pentru conducerea țării

Nu vor bani de la stat, cer doar transparență și dreptul la muncă. Mesajul Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere pentru conducerea țării

Nu vin cu solicitări de ajutor material din partea statului, dar doresc transparență în procesul decizional și posibilitatea să-și desfășoare activitatea normal și civilizat, având un dialog constructiv cu organele de stat. Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „AGROCEREALE” este profund îngrijorată de situația creată pe piața exporturilor de cereale și uleioase. Membrii Asociației au semnat, în acest sens, o scrisoare deschisă către Președinte, Președntele Parlamentului și premier. 

„Din aprilie 2020, producătorii agricoli se confruntă cu dificultăți în ceea ce ține de exporturile de grâu și floarea soarelui, care au fost sistate fără niciun motiv și fără nicio explicație logică și juridică. Nu există nicio hotărâre de Guvern sau Ordin al MADRM care să interzică sau să sisteze exporturile, ba din contra MADRM a remis scrisori către agenții economici prin care i-a informat că nu sunt nici un fel de probleme legate de export și pot să se adresase la ANSA, organ care este responsabil de eliberarea certificatelor fitosanitare la export”, se arată în textul scrisorii.

Potrivit aceluiași document, Moldova dispunde de destule stocuri pentru asigurarea securității alimentare, dar argumentele lor că nu există pericol de a rămâne fără produse importante din punct de vedere social, ca pâinea și uleiul, nu au fost luate în considerare. Mai mult, membrii Asociației punctează că exportul de ulei de floarea soarelui, care este unul din produsele sociale și intră în lista de bază a siguranței alimentare, nu a fost stopat:„În plină pandemie de COVID-19, care, în consecință, a dus la o criză economică devastatoare, când fiecare leu la bugetul de stat are o importanță majoră, autoritățile, în loc să ajute producătorii agricoli, le creează impedimente în activitatea lor, iar aceasta poate duce la o aprofundare a crizei în domeniu. Producătorii agricoli își vor sista activitatea și vor fi nevoiți să trimită mii de oameni în șomaj tehnic dat fiind incapacitatea de plată în care vor intra. Totodată, bugetul de stat nu va incasa milioane din impozitele aferente activității agricole și de export”.

AGORA precizează că o navă marfară a stat blocată cinci zile în portul internațional Giurgiulești, așteptând autorizația de a îmbarca un lot de grâne care ar fi deja achiziționat de un importator străin. Anunțul a fost făcut de firma ce gestionează activitatea vasului - „Trans Cargo Terminal” SRL. Într-o scrisoare deschisă adresată președintelui țării și premierului, compania cere să fie rezolvată situația în condițiile în care ar înregistra pierderi de circa 10.000 de dolari pentru fiecare zi de staționare în port.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal