Ministerul Sănătății: „Avem un număr suficient de paturi pentru pacienții cu profil COVID-19”

Ministerul Sănătății: „Avem un număr suficient de paturi pentru pacienții cu profil COVID-19”

În timp ce șeful-adjunct interimar al Directiei asistență socială și sănătate, Boris Gîlca spune că paturile disponibile, ami cu seamă din terpapie intensivă în instituțiile de sănătate publică sunt tot mai puține, Ministerul Sănătății afirmă contraiul. Sefa Direcției politici în domeniul asisteneți medicale spitalicești, Svetlana Lupu a asiguar că în prezent, este un număr suficient de paturi pentru pacienții cu profil COVID-19. 

„Situația în instituțiile medicale spitalicești este, la moment, sub control. Avem paturi libere suficiente pentru a asigura managementul calitativ a tuturor persoanelor care necesită spitalizare și tratament în condiții de staționare. Cele mai multe paturi de terapie intensivă sunt disponibile în Chișinău” a declarat Svetlana Lupu, în cadrul unei conferințe de presă.

Cât despre numărul disponibil de paturi din spitalele raionale, șefa Direcției politici în domeniul asisteneți medicale spitalicești spune că situația este un pic „mai stresantă”, însă a asigurat că spitale este suficient de pregătite pentru a asigura managementul clinic tuturor pacienților care necesită spitalizare.

Publicitate

„Avem o situație la moment mai stresantă în Sudul Republicii, în spitalele din UTA Găgăuzia, Ceadîr-Lunga și Comrat. Spitalul din Ceadîr-Lunga și-a consolidat capacitățile și la moment are circa 95 de paturi pentru a satisface necesitățile integrale ale raionului și a celor adiacente. Mai nou, au fost desfășurate patru paturi din terapie intensivă care au fost echipate”, a mai adaugat Svetlana Lupu.

Și în cadrul Spitalului Raional din Ungheni, Edineț și Bălți sunt disponibile paturi pentru pacienții diagnosticați cu coronavirus.

„În Unghenil la fel este la moment număr crescut de cazuri, însă capacitate spitalului este suficientă. La Edineț și Bălți există spații suficiente pentru internarea pacienților. La Bălți au fost identificate spații suplimentare. La moment, spitalul dispune de 285 de paturi și au organizat 15 paturi de terapie intensivă. Există o rezervă la Spitalul Clinic Bălți care a fost identificată. În regim foarte promt, în caz de necesitate ei pot veni cu paturi suplimentare”, a punctat șefa Direcției politici în domeniul asisteneți medicale spitalicești.

În altă ordine de idei, autorităţile au pregătit extinderea secţiei din cadrul Institutul de Ftiziopneumologie și Clinica Nr. 1 a Spitalului Ministerului Sănătății. Aceste două instituții medicale din capitală vor primi pacienți infectați cu noul coronavirus. Totodată, s-a mărit și numărul de paturi de la Centrul de triaj de la Moldexpo, unde sunt transportați suspecții la COVID-19.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal