Consilierii PAS din CMC vor institui un moratoriu pentru construcții. „Nucleul istoric al Chișinăului se dezvoltă în mod haotic”

Consilierii PAS din CMC vor institui un moratoriu pentru construcții. „Nucleul istoric al Chișinăului se dezvoltă în mod haotic”

Consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) se opun „mafiei imobiliare” care activează în capitală și anunță că vor face ordine în domeniul construcțiilor. Aceștia intenționează să instituie un moratoriu pentru construcții până când va fi realizat un nou plan urbanistic al Chișinăului.

„Nucleul istoric al Chișinăului se dezvoltă în mod haotic. Apar clădiri cu multe etaje care nu se încadrează în fonul general. Centrul istoric al orașului este lăsat să degradeze. Vede deseori că apara tot felul de clădiri, cum este cea de lângă Ambasada Franței, acapararea fostei cafenele „Guguță”. Noi ne dorim să protejăm acest centru istoric și să asigurăm o dezvoltare armonioasă, cu protejarea monumentelor arhitecturale, așa ca să fie un oraș în care să vreai să trăiești”, a declarat consilierul municipal PAS, Sergiu Tofilat.

„În ultimii 20 de ani au fost ridicate construcții pe terenuri publice, în spații verzi sau chiar construcții pe alte construcții. Aceste acțiuni sunt de-a dreptul criminale. Aceste construcții mutilează aspectul orașului”, a spus Zinaida Popa, consiliera municipală din Partidul Acțiune și Solidaritate.

Publicitate

Consilierii susține că nu mai pot fi admise construcțiile pe terenuri care au altă destinație: parcuri, terenuri de sport și de joacă pentru copii și anunță că intenționează să instituie un moratoriu pentru construcții până la aprobarea unui nou plan urbanistic general al Chișinăului.

„Lucrul acesta se întâmplă, deoarece nu există documentație de urbanizm, care să reglementeze care norme pot fi contruite clădiri. Este necesar de instituit un moratoriu, pentru ca să nu mai apară clădiri multietajate, ce continuă să distrugă acest oraș”, a adăugat Tofilat.

„Conștientizăm că elaborarea unui plan urbanistic zonal ar soluționa problema pentru viitor. În același timp, înțelegem că aprobarea unui plan urbanistic este o chestie care poate dura până la un an. În acest sens, este necesar să instituim un moratoriu”, a punctat Vasile Grădinaru, președintele PAS în CMC.

„Acest moratoriu a venit ca un răspuns la cererile locatarilor din Chișinău pentru a opri ilegalitățile proceselor de autorizare a construcțiilor”, a spun deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Vladimir Bolea.

Amintim că în luna octombrie a anului trecut, Centrul Național Anticorupție a primit aviz negativ proiectul de lege propus de deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Vladimir Bolea, care prevede instituirea unui moratoriu pentru o perioadă de un an la construcţia clădirilor în municipiul Chişinău.

Atunci, experții instituției, au recomandat ca inițiativa legislativă să fie retrasă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal