Programul Alimentar Mondial a transmis într-un comunicat că 9,3 milioane de sirieni, dintr-o populație totală de circa 17 milioane, sunt într-o situație de insecuritate alimentară, în creștere cu 1,4 milioane față de acum șase luni.
„Sirienii se confruntă în prezent cu o criză alimentară fără precedent, în contextul în care prețurile alimentelor de bază au atins niveluri nemaiîntâlnite chiar și la apogeul conflictului de nouă ani”, a precizat PAM.
Prețurile la alimente au crescut cu peste 200% în mai puțin de un an din cauza „stagnării economice, prăbușirii economiei libaneze - care este un pod vital pentru Siria - și măsurilor de izolare legate de COVID-19”, a adăugat agenția.
PAM a făcut publice aceste date în ajunul unei conferințe a donatorilor pentru Siria.
Agenția, care are sediul la Roma, a spus că oferă ajutoare alimentare pentru 4,8 milioane de sirieni, dar că are nevoie „urgent” de 200 de milioane de dolari pentru a continua operațiunile în acest an.
„Dacă nu vor fi găsite noi finanțări până în august, PAM va fi nevoit să reducă drastic rațiile, precum și numărul persoanelor care primesc alimente începând din octombrie 2020”, a atras atenția agenția.
După nouă ani de conflicte armate, peste 90% din populația Siriei trăiește sub limita de sărăcie de 2 dolari pe zi, iar nevoile umanitare cresc, a spus Akjemal Magtymova, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în Siria.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.