„La moment, piața cerealelor stagnează. ANSA a introdus restricții neoficiale la exportul grâului până la 1 septembrie și a orzului până la 15 iulie. Certificarea exportului s-a scumpit. Exportatorii, în asemenea condiții, nu procură orz și grâu de la agricultori. Nici statul nu intervine să facă achiziții pentru piața internă. În mod normal, Guvernul ar trebui sau să restricționeze oficial exportul grâului și orzului sau să permită acest lucru”, a mai scris Alexandru Slusari pe Facebook.
„Dacă exportul este interzis în baza hotărârii oficiale, atunci apar legal circumstanțele de forță majoră, care permit exportatorilor și agricultorilor restructurarea datoriilor. Iar statul ar trebui să procure o bună parte din grâu de la fermieri la prețuri avantajoase. Dar dacă Ministerul Agriculturii este sigur că vom avea recoltă de grâu suficientă pentru acoperirea consumului intern, atunci dați frâu liber la export, cu introducerea mecanismului de cote”, a adăugat deputatul.
Amintim că, la începutul lunii mai, președintele Igor Dodon spunea că exportul de grâu din Republica Moldova este aproape sistat, fiindcă nu se mai eliberează certificate în acest sens. Menționa atunci că urmează o decizie oficială pentru interzicerea exportului de cereale.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.