
Inundațiile bat în retragere, iar nivelul apei din Nistru și Prut a scăzut în mai multe localități. Dodon, mesaj stupefiant: Ne-a mers că lovitura de bază au luat-o vecinii
Riscul de inundații pe Nistru și Prut a scăzut, anunță președintele Igor Dodon. Potrivit șefului statului, „situația s-a stabilizat”, iar în mai multe localități din preajma râurilor principale ale țării nivelul apei s-a diminuat cu câțiva centimetri. „Nouă ne-a mers că lovitura de bază, cu regret, au luat-o vecinii”, a comentat președintele.
・
„În urma ploilor din nord și Ucraina, am avut riscuri de viituri și inundații pe Nistru și Prut. Situația s-a stabilizat. La Otaci sunt 4,5 metri adâncime și nivelul apei nu a crescut, la Prut, la Lipcani – la fel. La Costești Stânca, la baraj, 93 de metri – o scădere cu 11 cm. Se menține situația de risc la Ștefan Vodă și în lunca de la Cahul. Nu avem case dărâmate. Se face evaluarea terenurilor, pe Nistru - 642 de ha și pe Prut - 84 de ha de terenuri agricole au fost inundate”, a anunțat Dodon la briefingul tradițional de luni dimineață.
Șeful statului afirmă că după ultima viitură, de acum 12 ani, nu s-au făcut „investiții serioase” în digurile de protecție.
„În regim de urgență, am discutat cu prim-ministrul că trebuie să evaluăm și să prevedem bani în buget pentru asta. Nouă ne-a mers că, cu regret, lovitura de bază au luat-o vecinii, dacă era ca în Ucraina pagubele erau să fie mult mai mari”, a comentat președintele.
Citește și: Ucraina, devastată de ape. Zeci de case distruse, drumuri spălate de ploi și oameni fără speranță (VIDEO)
Ploile din ultimele zile au afectat grav mai multe regiuni din vestul Ucrainei, printre care Ivano-Frankivsk, Lvov, Transcarpatia, Ternopil și Cernăuți. Pe 27 iunie, o coloană formată din mai multe autospeciale a pornit din R. Moldova spre Ucraina. Autoritățile urmau să transmită un loc de produse și echipamente necesare pentru lichidarea consecințelor inundațiilor din ultimele zile.
Conducerea IGSU a raportat, duminică, că situația pe râul Nistru e complicată, dar se află sub control. În aval în regiunea Vadul lui Vodă, debitul de apă începe să descrească. Reprezentanții Guvernului susțin că în satul Delacău, apa a crescut cu 3 cm, iar la ieșire din raionul Anenii Noi - cu 11 cm. Punctul maxim al viiturii se află la moment în Anenii Noi, localitatea Telița. În seara zilei de duminică, apa mergea în aval, iar inundații ale caselor nu erau prognozate.