Vacanța de acasă: Șapte destinații de văzut în Moldova

Vacanța de acasă: Șapte destinații de văzut în Moldova
Foto: AGORA


Nu avem ieșire la mare și nici la ocean. Nu avem munți și nici autostrăzi impunătoare, iar șirul poate continua. Totuși, Republica Moldova are locuri care ar trebui vizitate. Anul acesta suntem nevoiți să stăm acasă, iar în loc să ne plângem că nu am ajuns la acel hotel de cinci stele sau undeva departe, putem să ne explorăm țara. Pentru că avem ce vedea. Pentru că fiecare loc are o istorie care abia așteaptă să fie aflată. 

În cele ce urmează îți prezentăm șapte locații din țară despre care poate nu ai auzit foarte multe, dar cu siguranță te vor impresiona. Iar dacă te convingem să ajungi măcar la una dintre ele, așteptăm să ne spui cum a fost. 

Toltrele Prutului sunt un lanț de formațiuni calcaroase de tip recif, risipite pe o distanță de circa 200 km de-a lungul Prutului de Mijloc. Acestea încep din Criva și continuă până la Cobani, 200 km mai la sud. Recifii au apărut acum 15-20 de milioane de ani, după ce marea Tortoniană și Sarmatică s-au retras. 

Lanțurile din nordul Moldovei au, potrivit specialiștilor, aceeași geneză ca marele lanț coralier din Australia, numai că cel de acolo, fiind recent, se află aproape în întregime sub apă, vârfurile lui ieșind din ocean la o înălțime de 2-5 m.

Toltrele au  fost plasate sub protecția statului. Totuși, stâncile sunt brăzdate, pe alocuri, de cariere. 

În pădurea satului Olișcani, raionul Șoldănești găsim două construcții subterane imense. Este vorba despre două buncăre, cu diametrul de 32 de metri și circa 60 de metri adâncime. Cazematele făceau parte dintr-un obiectiv militar sovietic secret, care urma să devină un centru de comandă. Însă, după destrămarea URSS, acestea au rămas niște labirinturi ruginite de timp. Construcțiile au fost estimate la circa 32 de milioane de ruble, atunci când au început să fie construite. 

Conacul lui Uvaliu sau, mai bine zis, ce a rămas din el: Turnul de apă și observare. Datează de la începutul secolului XX, iar Conacul era considerat unul dintre cele mai impunătoare de pe teritoriul Imperiului Rus.

Se află în satul Căzănești, raionul Telenești și a fost construit de boierul Ștefan Uvaliu, fost membru al Dumei de Stat de atunci. 

Până acum nu există o versiune concretă care ar explica de ce Conacul a fost distrus. 

Pe malul râului Răut, în satul Cazăneşti din r. Teleneşti, este amplasată prima staţie hidroelectrică din Republica Moldova. Aceasta a fost construită în 1954, însă a funcționat până în 1967, odată cu punerea în funcțiune a centralei hidroelectrice de la Dubăsari.

La marginea satului Naslavcea, raionul Ocnița găsim lacul Albastru. Acesta s-a format pe teritoriul unei foste cariere de argilit. În timp, apa a pus stăpânire pe acel loc, astfel încât acum putem admira lacul cu apa de un turcoaz aprins la culoare.

Peștera „Emil Racoviță” este cea mai mare peșteră din Republica Moldova. Totodată, ocupă poziția a 26-a în clasamentul celor mai lungi peștere din lume, ocupând o suprafață de aproximativ 51 de hectare.

Este amplasată la intersecția graniței cu Ucraina și România, iar singura intrare în peșteră este în apropierea satului Criva, raionul Briceni.

Locul este caracterizat prin săli grandioase care ating lungimi de 60-100 de metri, lățimi de 30-40 de metri și înălțimi de până la 11 metri.

În golurile peșterii se află circa 20 de lacuri cu adâncimea nu mai mare de doi metri și temperatura constantă de 8-11 grade Celsius. Tot acolo sunt prezente și „fântâni” naturale cu adâncimea de 16-20 de metri.

Peștera Emil Racoviță este protejată prin lege, fiind inclusă în categoria monumentelor naturii de tip geologic sau paleontologic.

„Hora Haiducilor” este o sculptură amplasată la intrarea în satul Bravicea, raionul Călărași. Semnată de artistul Nicolae Vieru, acesta este un simbol al poporului moldovean, unit pentru scopurile sale, spune autorul.

Dacă cunoști locuri din Republica Moldova, puțin vizitate, care merită să devină obiective turistice, nu ezita să ne spui despre ele. 

Vezi și: Ai văzut tot ce era de văzut în Moldova? Chiar și aceste șapte locuri?

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Ai văzut tot ce era de văzut în Moldova? Chiar și aceste șapte locuri?

Ai văzut tot ce era de văzut în Moldova? Chiar și aceste șapte locuri?

Oameni ca tine: Aliona Bezman, femeia care îmblânzește bombele (FOTO)

Oameni ca tine: Aliona Bezman, femeia care îmblânzește bombele (FOTO)

Chirtoacă, despre răspunsul CEC la sesizarea privind excluderea lui Dodon: „S-a compromis definitiv”

Chirtoacă, despre răspunsul CEC la sesizarea privind excluderea lui Dodon: „S-a compromis definitiv”

Advertoriale
Animest Chișinău face 10 ani. Istoria evenimentului și ce filme putem vedea la ediția din acest an

Animest Chișinău face 10 ani. Istoria evenimentului și ce filme putem vedea la ediția din acest an

Ești tânăr și poți genera idei inovatoare pentru problemele sociale? Înscrie-te la „Anti-Trafficking Hackathon”

Ești tânăr și poți genera idei inovatoare pentru problemele sociale? Înscrie-te la „Anti-Trafficking Hackathon”

La Cahul funcționează o „Școală de programare robotică și electronică STEM”. Aceasta dezvoltă copiilor gândirea algoritmică și creativitatea

La Cahul funcționează o „Școală de programare robotică și electronică STEM”. Aceasta dezvoltă copiilor gândirea algoritmică și creativitatea

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Aliona Bezman, femeia care îmblânzește bombele (FOTO)
  Oameni ca tine: Aliona Bezman, femeia care îmblânzește bombele (FOTO)
 • Cum am putea construi o economie puternică și care aspecte îndepărtează investitorii străini. De vorbă cu Mariana Rufa și Ana Ciurac, în studioul AGORA
 • Ce efecte ar avea lipsa unui suport din afara țării asupra ONG-urilor din R. Moldova și ce putem face pentru a întări societatea civilă. De vorbă cu Adrian Lupușor și Iulian Groza, în studioul AGORA
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: „Padle” electorale sau „October Surprises” - dezvăluiri ce pot schimba rezultatul alegerilor (AUDIO)
 • Oameni ca tine: Igor și Mihaela Belei, cuplul care au demonstrat că moldovenii devin mai bogați atunci când dăruiesc (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Animest Chișinău face 10 ani, iar animația românească – 100! Cum celebrăm aceste și ce...
 • 9 idei de machiaj „teribil” de Halloween pe care îl puteți crea acasă (Video)
Cele mai populare
 • 1
  Marea fugă din Paris, de teama carantinei. La ieșirea din oraș s-au format cozi uriașe de mașini, gările și autogările sunt sufocate (VIDEO)
 • 2
  Dacă Igor Dodon nu vine la dezbateri electorale, îl aduce Renato Usatîi. Punga cu calendar nu a lipsit din vizor (FOCUS)
 • 3
  Numărul universităților și școlilor ar urma să fie redus până în 2022. „Nu presupune închiderea programelor de studii, ci creșterea calității educației”
 • 4
  Centrul capitalei, împânzit de polițiști. UPDATE: Alertă falsă cu bombă la Primărie și la Ambasada Ucrainei
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.