Medic igienist: Apa din toate zonele de agrement din Chişinău este contaminată şi prezintă pericol pentru populaţie

Medic igienist: Apa din toate zonele de agrement din Chişinău este contaminată şi prezintă pericol pentru populaţie

Apa din toate zonele de agrement din municipiul Chişinău este contaminată bacteorologic şi prezintă pericol pentru populaţie. Cei care consumă sau se scaldă în această apă se expun riscului de a face boli diareice acute. Mai mult, ca rezultat al ploilor torenţiale, în ape pot ajunge cadavre de animale, deşeuri menajere, detergenţi, produse petroliere, a spus medicul igienist Tudor Puiu pentru IPN.

Solicitat de aceeași sursă, Tudor Puiu spune că, de la an la an, nu se atestă o îmbunătăţire a calităţii apei şi, de rând cu bolile diareice acute, persistă pericolul helminților, bolilor de piele, alergiilor, hepatitei A etc., pentru că, de rând cu oamenii, în aceste ape se scaldă şi animalele, în special câinii vagabonzi.În ceea ce priveşte probele de nisip, specialistul spune că a fost depistată toxocara canis - helmenţi care parazitează intestinele câinilor. Din masele fecale, aceştia nimeresc în nisip. Dacă ajung în intestinele omului, pot provoca o boală parazitară, atât la copii, cât şi la adulţi. Tudor Puiu a precizat că infecţiile se manifestă individual. La o persoană se pot manifesta după primul contact cu apa sau nisipul de pe plajă, la alta – după o lună, două, dacă organismul este mai rezistent şi poate lupta cu infecţia, dar în majoritatea cazurilor populaţia are de suferit.Potrivit medicului igienist, ca rezultat al inundaţiilor din ultima perioadă, se spală şi apele din toaletele publice, cele necanalizate, iar deşeurile ajung pe plajă.Acesta susţine că niciuna din cele şase zone de agrement nu a fost pregătită pentru deschiderea sezonului estival. La „Vadul lui Vodă”, unicul lucru care s-a făcut comparativ cu anii precedenţi, este că s-au renovat unele wc-uri publice, care erau vechi de 30-40 de ani, şi s-au construit altele după modelul european, dotate cu toate cele necesare pentru respectarea igienei personale şi racordate la canalizarea centrală. Băncile însă nu sunt vopsite, iar cabinele de duş nu sunt reparate şi unele nici apă nu au.În opinia sa, pentru micşorarea fluxului de doritori de a se scălda sau bronza pe plajele din capitală sunt impuse măsuri de restricţie, iar organele de poliţie ar trebui să verifice şi monitorizeze situaţia din zonele de agrement ca să prevină cazurile de scăldat sau odihnă în aceste zone.

Amintim că acum cinci zile specialiștii de la Chișinău au spus cu fermitate că scăldatul în lacurile cu plajă, inclusiv cele din zonele de agrement din Chişinău, nu este recomandat, din cauza necorespunderii cerinţelor sanitaro-epidemiologice. Totodată, în perioada pandemiei COVID-19, este interzis accesul în zonele de agrement, inclusiv scăldatul.

Publicitate
Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal