Una din primele etape în asigurarea transparenței, potrivit legii, este informarea publicului referitor la inițierea elaborării deciziei. (Art. 8 (1), Legea privind transparența în procesul decizional).
„După iniţierea procesului de elaborare a deciziei, autoritatea publică va plasa, în termen de cel mult 15 zile lucrătoare, anunţul respectiv pe pagina web oficială, îl va expedia imediat prin intermediul poştei electronice părţilor interesate, îl va afişa la sediul său într-un spaţiu accesibil publicului şi/sau îl va difuza în mass-media centrală sau locală, după caz”. (Art 9 (1), Legea privind transparența în procesul decizional).
Astfel, Parlamentul urma să publice pe pagina sa oficială un anunț privind intenția de modificare a Codului Audiovizualului și a Legii privind libertatea de exprimare în maxim 15 zile de la începerea lucrului asupra acestui document. Un astfel de anunț nu a fost făcut public și nici expediat societății civile sau ONG-uri de media.
Legea privind transparența în procesul decizional prevede și consultarea părților interesate înainte ca proiectul decizional să fie definitivat.
„Consultarea cetăţenilor, asociaţiilor constituite în corespundere cu legea, altor părţi interesate se asigură de către autoritatea publică responsabilă de elaborarea proiectului de decizie prin următoarele modalităţi: dezbateri publice, audieri publice, sondaj de opinie, referendum, solicitarea opiniilor experţilor în domeniu, crearea grupurilor de lucru permanente sau ad-hoc cu participarea reprezentanţilor societăţii civile”. (Art 11 (1), Legea privind transparența în procesul decizional).
„Anunţul privind organizarea consultărilor publice şi materialele aferente sînt făcute publice cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de definitivarea proiectului de decizie”. (Art 11 (22), Legea privind transparența în procesul decisional).
Cu alte cuvinte, dacă e să pornim de la premisa că ieri în cadrul Comisiei parlamentare de profil a fost definitivat proiectul, Parlamentul ar fi trebuit cel târziu la 11 martie să anunţe organizarea unor consultări publice pe marginea acestui document.
Legea privind transparenţa în procesul decizional a fost încălcată şi de Cabinetul de miniştri, atunci când s-a încercat adoptarea „pe sub masă” a proiectului de lege. Documentul a fost propus suplimentar pe ordinea de zi a ședinței de ieri, 1 aprilie, a Guvernului, fără ca documentul să fie făcut undeva public. Asta chiar dacă legea prevede un termen de cel puțin 15 zile înainte de aprobare.
Reforma E-Guvernare înconjoară Parlamentul
Studiul „Transparența decizională în activitatea Parlamentului: aplicabilitate și progrese” elaborate de Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, arată că Legislativul ocolește de multe ori asigurarea transparenței în procesul decizional parlamentar. Astfel, datele au arătat că în sesiunea de toamnă din 2013:
- 70 la sută din stenogramele ședințelor în plen nu au fost disponibile pe site, la fel ca și înregistrările video și audio ale ședințelor;
- 5 % din cele 82 de proiecte adoptate, la momentul plasării pe site nu erau însoțite de documentele adiționale anunțate pe web. În cele mai multe cazuri nu sunt la vedere versiunile finale ale proiectelor, avizele Direcției Generale Juridice a Secretariatului Parlamentului, textul proiectelor în limba rusă, notele informative.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.