Ne pregătim de alegeri? Coaliția de guvernare planifică cheltuieli suplimentare de un miliard de lei: Sunt vizați medicii, pensionarii și angajații structurilor de forță

Ne pregătim de alegeri? Coaliția de guvernare planifică cheltuieli suplimentare de un miliard de lei: Sunt vizați medicii, pensionarii și angajații structurilor de forță

Guvernul ar urma să vină cu o nouă rectificare a bugetului de stat din acest an. Proiectul presupune majorarea cheltuielilor cu circa un miliard de lei. Principala sursă de acoperire a acestor cheltuieli o va constitui sprijinul financiar oferit de Uniunea Europeană, spun reprezentanții coaliției parlamentare. Guvernanții speră, însă, să reușească renegocierea Acordului și cu Federația Rusă.  

„Ieri, în cadrul consiliului coaliții, s-a decis modificarea bugetului și majorarea cheltuielilor cu circa un miliard de lei. În acest proiect vor fi incluse inițiativele președitelui și ale Guvernului”, a declarat socialistul Vladimir Golovatiuc.

Printre noutățile ce ar urma să le aducă noul proiect de modificare a bugetului de stat se numără oferirea câte 800 de mii de lei pentru 665 de mii de pensionari, dublarea salariului medicilor, dar și continuarea programului Prima Casă, dedicat angajaților structurilor de forță.

Publicitate

„Dincolo de măsurile sociale, venim și cu măsuri de ordin economic, inclusiv și în susținerea agricultorilor. Fondul Național de Dezvoltare Agricolă va fi suplinit cu 100 de milioane de lei. La fel, vor fi 100 de milioane de lei pentru suplinirea fondului de garantare a creditelor. Proiectul va institui un nou mecanism de procurare a locuințelor - Prima casă 6, unde sunt vizați reprezentanții instituțiilor de forță. Aceștia vor beneficia de 100% compensarea corpului creditului. Vor achita doar dobânzile aferente creditului respectiv”, a subliniat democratul Nicolae Ciubuc.

Sursa de unde guvernanții speră că vor reuși să ia bani este Uniunea Europeană.

„Este vorba de Programul de asistență macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Sperăm până în august să vină prima tranșă de 50%. În prezent, au loc ultimele negocieri. Prima tranșă reprezintă sume necondiționate. Restul 50 de milioane vor fi anumite condiționalități care vor trebui îndeplinite. Altă sursă ar fi renegocierea acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Federația Rusă”, a mai subliniat Ciubuc.

Reprezentanții coaliției de guvernare spun că inițiativele sunt unele de menire socială și ar trebui susținute de toți deputații, indiferent de fracțiune. Îndemnul către celelalte fracțiuni vine în contextul în care PSRM și PD nu mai au voturile necesare pentru a vota proiecte de legi fără împlicarea deputaților din opoziție, având în vedere că plecarea lui Ștefan Gațcan a lăsat coaliția de guvernare cu doar 49 de deputați.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal