Declarație care condamnă faptele de traseism politic avem. Și traseism politic tot avem. Actualul Legislativ nu mai are o majoritate bine consolidată. De fapt, nu mai există o majoritate parlamentară. Totul după ce în luna februarie curent a început migrația deputaților. Coaliția PD-PSRM a rămas cu 49 de mandate, după ce 18 aleși ai poporului au ales să treacă de cealaltă parte a baricadei - în opoziție.
Cronologia „călătoriilor” deputaților moldoveni, mai jos.

Mișcările tectonice din Legislativ, care urmau să cauzeze inexistența majorității parlamentare au început în februarie 2020. Mai exact, pe data de 19. Atunci, deputatul democrat Andrian Candu a anunțat că, alături de alți cinci colegi din Partidul Democrat (PDM), părăsesc fracțiunea. Este vorba despre Sergiu Sîrbu, Grigore Repeșciuc, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur și Corneliu Padnevici.
Președintele democraților, Pavel Filip, a declarat atunci că regretă decizia celor șase deputați, aceasta fiind una previzibilă, potrivit lui.
„Era o decizie previzibilă, având în vedere anumite evenimente din ultimele luni. E vorba de mai mult decât diferențe de viziuni între partid și acest grup”, a scris Filip pe 19 februarie.
La doar câteva zile de la plecarea din PDM, Pro Moldova aducea acuzații foștilor colegi.
Eleonora Graur a afirmat că democrații recurgeau la intimidări și șantaj asupra membrilor organizației teritoriale PDM Rezina. Mai mult, Graur a declarat că a fost șantajată și ea, fiind expusă unor presiuni pentru a reveni în PDM.
De partea cealaltă, democrații au calificat cele vociferate drept „miniciuni grosolane”.

Următorul deputat care a părăsit barca democraților și a aderat la Pro Moldova a fost Gheorghe Brașovschi. Acesta s-a alipit grupului parlamentar la 28 februarie.
Mișcarea lui Brașovschi a fost calificată drept „mare tragedie” de președintele de onare al PDM, Dumitru Diacov.
„Cu lacrimi în ochi, cerându-și scuze, mi-a spus că părăsește fracțiunea și se alatură grupului Candu. A plâns el, am plâns și eu! Mare tragedie! Când înțelegi și nu poți face nimic!”, a mai spus Diacov în februarie.

O lună mai târziu, la 1 mai, deputata Ruxandra Glavan aderă la grupul parlamentar Pro Moldova afrimând că în PDM „ nu există niciun gram de coloană vertebrală în raport cu partenerii de coaliție. Doar ofticări de ochii lumii”.

În dimineața zilei de opt mai, democratul Oleg Sîrbu a anunțat că părăsește rândurile fracțiunii Partidului Democrat. În aceeași zi, câteva ore mai târziu, deputata PDM Elena Bacalu a făcut publică plecarea sa în noul grup parlamentar în frunte cu Andrian Candu.
Abia patru zile mai târziu, la 12 mai, Sîrbu a anunțat că se alipește, și el, la Pro Moldova.
.png)
Următoarele două plecări din corabia democraților au avut loc în aceeși zi. Violeta Ivanov și Vladimir Vitiuc au părăsit PDM pe opt mai, iar trei zile mai târziu au anunțat că aderă la fracțiunea parlamentară a Partidului Șor.
Cei doi au afirmat că au dat curs apelului lui Andrian Candu cu privire la „necesitatea consolidării opoziției parlamentare în baza unui bloc de solidaritate națională”.
.png)
Zece zile mai târziu, Vasile Bîtca a comunicat că pleacă de la democrați, iar la 20 de minute distanță, Ghenadie Verdeș a făcut același anunț.
.png)
Minus unu pentru democrați pe nouă iunie. Atunci deputatul Angel Agache s-a dus de la PDM la Pro Moldova.
Atunci, la nouă iunie, un singur deputat mai ținea majoritatea parlamentară PD-PSRM în picioare. După plecările democraților coaliția rămânând cu 51 de parlamentari.
.png)
Deputata PDM Efrosinia Grețu a părăsit formațiunea politică și a aderat la Pro Moldova, la 17 iunie. Astfel, democrații și socialiștii, din în acel moment, nu mai dețin majoritatea parlamentară, având împreună 50 de mandate.
De menționat este faptul că șase zile mai devreme Grețu a votat, de rând cu toți parlamentarii, o declarație prin care condamnă faptele de traseism și corupere politică.
Plecarea deputatei de la PDM a fost comentată în plen de Dumitru Diacov: „Frosea ai făcut o prostie mai mare decât tine”, a spus acesta referindu-se la mișcarea Efrosiniei Grețu.
.png)
Ștefan Gațcan este ultimul personaj politic care a trecut ce cealaltă parte a baricadei. În dimineața zilei de 30 iunie, Gațcan a scris pe pagina sa de Facebook că se alipește grupului parlamentar condus de Andrian Candu, care, între timp, a devenit partid.
Gațcan este al cincisprezecelea membru al Pro Moldova. Astfel, speranța lui Candu de a crește grupul parlamentar până la 15 deputați s-a îndeplinit înainte de termen. Asta în contextul în care Andrian Candu spunea că speră să ajungă la această cifră până la finele acestei legislaturi.
Decizia lui Gațcan s-a lăsat cu proteste. Socialiștii s-au arătat nemulțumiți de mișcarea deputatului și au scandat minute în șir, în curtea maternității fondate de Gațcan.
Mai târziu cei din Pro Moldova au afirmat că după venirea lui Ștefan Gațcan în echipa lor, asupra formațiunii, dar și asupra lui Gațcan s-ar fi recurs la presiuni și amenințări.
UPDATE, 1 IULIE: La o zi distanță de la vestea că trece la Pro Moldova, Gațcan și-a dat demisia din funcția de parlamentar.
Ce avem acum?
Așadar, în urma mișcărilor produse în ultimile luni, democrații au rămas cu 13 mandate din 30, obținute după parlamentarele din februarie 2019. În Legislativ a apărut grupul Pro Moldova, care are în componența sa 14 deputați - în exclusivitate foști democrați. Drept urmare a traseismului politic, fracțiunea Partidului Șor s-a mai ales cu două mandate.
Celelalte schimbări ale numărului de mandate în anumite fracțiuni s-a produs fie din cauza faptului că un deputat a părăsit-o declarându-se neafiliat, fiind cazul parlamentarului Octavian Țîcu, fie a aderat la o fracțiune fiind deputat independent - cazul lui Ion Groza.

Menționăm că, pe parcurs, PSRM a mai obținut două mandate la cele 35 câștigate la alegeri. Totul după ce Vitalii Evtodiev a învins în circumscripția nr. 48, după demisia independentului Viorel Melnic. Încă un fotoliu a fost ocupat după ce democratul Alexandru Botnari a renunțat la mandat, iar Ștefan Gațcan a obținut cele mai multe voturi în circumscripția nr. 38. Cel din urmă aderând la Pro Moldova la 30 iunie.
Vezi și aceste știri

Zelenski susține că aproape toți oamenii blocați în subsolurile uzinei Azovstal au fost evacuați

Maia Sandu despre nivelul înalt de inflație: Toate instituțiile statului trebuie să-și facă treaba mai bine decât și-au făcut-o până acum
