Săpunite și puse la uscat: Oamenii recurg la diverse metode pentru a nu cheltui prea mult pe măști. Ce avertizări au specialiștii

Săpunite și puse la uscat: Oamenii recurg la diverse metode pentru a nu cheltui prea mult pe măști. Ce avertizări au specialiștii

În contextul pandemiei generate de coronavirus, cetățenii R. Moldova sunt obligați să respecte distanța de un metru, igiena mâinilor și purtarea obligatorie a măștilor în transportul public, spații publice închise și comerciale pentru a preveni pericolul pentru sănătatea publică. Mai mult, autoritățile recomandă schimbarea măștilor medicinale la câteva ore după utilizare. Oamenii, însă, neavând suficiente măști sau fiind în imposibilitatea de a le procura, recurg la diferite metode pentru a-și menține gura și nasul acoperite.

Mărturiile unor localnici

AGORA a încercat să contacteze mai multe persoane din diferite localități ale țării pentru a vedea cum acestea respectă restricțiile impuse de autorități.

Foto: Captură ecran/msmps.gov.md

Marea majoritatea a oamenilor ne-au spus că măștile medicinale sunt mult mai costisitoare și au procurat în schimb măști textile. Totuși, unele persoanele aleg să poarte aceeași mască medicinală încontinuu. Uneori, acestea sunt spălate și puse la uscat, în ciuda avertizărilor din partea autorităților.

„De la începutul pandemiei am două măști, ori le port pe aceleași încontinuu, ori, când am timp, le mai spăl”, a menționat Vasile Creciun, pensionar din Gordinești, r. Edineț.

Nu sunt excluse nici situațiile în care oamenii uită să-și ia cu ei și să aibă la îndemână o mască, iar în aceste cazuri sunt nevoiți să improvizeze.

„Când s-a introdus obligația de a fi cu mască, fiica mea mi-a cumpărat o mască din material. Am grijă să o spăl de fiecare dată și să o calc cu fierul de călcat, dar a fost o dată când am ajuns aproape de magazin și abia atunci mi-am dat seamă că nu e masca cu mine. Să mă întorc acasă pierdeam prea mult timp și asta doar pentru a cumpăra o pâine, iar să cumpăr o mască nu aveam de unde. Am găsit în geantă o batistă, mi-am acoperit nasul și gura și mi-au permis în magazin foarte puțin timp”, a povestit Ala Cojocaru, din același sat.

Batista nu este singura soluție la care recurg anumite persoane, ideile apar tot timpul în situațiile care survin.

„Când trebuie și nu am o mască la mine, trag maioul pentru a acoperi nasul și gura și cumpăr repede ce am nevoie, în unele locuri îmi mai permite să trec, în alte nu”, a menționat Vasile Albu, locuitor al satului Gordinești.

Foto: Chișinău Fail/facebook

Asistenta medicală din satul Tîrnova, Emilia Dolghii, ne-a povestit că în satul ei croitoresele au cusut măști textile pentru lume, dar totuși mai sunt oameni care nu le au. 

„Am întâlnit pe la intrarea în magazin persoane care și-au pus o pungă la gură, iar torțile de care se apucă punga le-au pus după urechi”

Asistenta medicală din satul Tîrnova, Emilia Dolghii

Foto: Chișinău Fail/facebook

Avertizările epidemiologului

AGORA a apelat la un specialist pentru a vedea la ce riscuri se expune populație prin purtarea măștilor fără a le schimba.

„Dacă purtăm mască chirurgicală sau cea de unică folosință, această trebuie schimbată la fiecare două ore sau imediat ce este umezită. Pe timp canicular, aceasta se umezește și mai repede, atunci efectul ei protector, care nu permite să înghițim vaporii potențiali cu virus, se reduce și această mască devine ineficientă”, a declarat șefa direcției Promovarea Sănătății a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Natalia Silitrari.

Potrivit specialistei, chiar și în cazul în care masca nu s-a umezit, dar a fost luată de pe față, pusă sub barbă sau alte acțiuni contraindicate, acea mască trebuie aruncată.

Foto: Instagram

„Se pierde gradul protecție și există riscul de autoinfectare. În buzunar este un mediu favorabil pentru înmulțirea microbilor, nu neapărat COVID-19, mai ales pe timp canicular când este cald și aceasta se poate umezi mai repede. Respectiv, acea mască, nu doar că nu protejează, dar mai este și ea un risc de autoinfectare”, menționează Natalia Silitrari.

În ceea ce privește gradul de îmbolnăvire în cazul măștilor textile sau cele chirurgicale purtate necorespunzător, specialista susține că „ambele au același risc de infectare, dar acest lucru nu este studiat atât de aprofundat” și că „ambele măști dacă sunt umezite și potențial contaminate, prezintă risc de infectare”.

Natalia Silitrari a mai adăugat că masca nu este în totalitate sigură în cazul în care nu este purtată corect și nu se respectă distanța socială.

Cum ar putea fi soluționată problema reutilizării măștilor

Sociologul Ion Jigău a declarat pentru AGORA că în acest caz cea mai simplă modalitate de a combate fenomenul de reutilizare a măștilor de unică folosință sau de spălare a acestora ar fi ca statul să vină în ajutorul cetățenilor.

„Măștile la noi sunt cu adevărat scumpe. Un pensionar care stă acasă nu are nevoie de multe măști, dar oricum, dânsul trebuie să iasă să-și cumpere cel puțin pâine, medicamente și atunci el trebuie să iasă din casă. Nu sunt un părtaș al ajutorului total dat de stat, dar unele segmente ale populației ar trebuie susținute în mod obligatoriu de către stat”, susține sociologul.

Potrivit specialistului, primii care ar trebuie susținuți cu măști sunt cei care sunt în contact zi de zi cu alți oameni, cum ar fi polițiștii, vânzătorii, chiar și în cazul în care aceștia au bani, iar cei care nu au posibilitatea de a procura măști ar trebui să fie identificați prin intermediul asistenților sociali.  

„După cei din prima linia, ar trebui să fie susținuți cei din familiile social-vulnerabile, cu atât mai mult că noi avem asistenți sociali care ar trebuie să cunoască cine are nevoie de susținere, avem un astfel de serviciu și el ar trebui să funcționeze”, a conchis sociologul Ion Jigău.

„Statul ar trebui să ofere un ajutor parțial în funcție de posibilitățile fiecăruia”

Ion Jigău, sociolog

Amintim că, purtarea măștilor a devenit obligatorie în spațiile închise la nivel național începând cu data de 16 mai, anunțul fiind făcut de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Exportul de măști medicinale din Republica Moldova a fost interzis până la 15 iulie, curent. O hotărâre în acest sens a fost luată de Cabinetul de miniștri. Inițial, interdicția de export a măștilor, mănușilor și dezinfectanților fusese aprobată până la 15 aprilie 2020, ulterior aceasta a fost prelungită până la 30 iunie.

AGORA precizează că starea de urgență în sănătate publică a fost extinsă până pe 15 iulie, cu posibilitatea prelungirii acesteia în caz de necesitate. Decizia a fost luată pe 23 iunie de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. Totodată, autoritățile au hotărât să mențină restricțiile de traversare a frontierei de stat, precum și aflarea în spații publice în grupuri mai mari de trei persoane și aflarea pe terenurile de joacă, sportive și în zonele de agrement. 

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Vezi și aceste știri
Alergiile sezoniere se suprapun cu pandemia COVID-19. Iată care sunt semnele ce le diferențiază (CARDURI)

Alergiile sezoniere se suprapun cu pandemia COVID-19. Iată care sunt semnele ce le diferențiază (CARDURI)

Două categorii de aparate de zbor, „Jucărie” și „Aeromodel”, nu vor avea nevoie de autorizația ACC pentru operare. Iată noul regulament

Două categorii de aparate de zbor, „Jucărie” și „Aeromodel”, nu vor avea nevoie de autorizația ACC pentru operare. Iată noul regulament

Dodon s-a arătat „interesat” de obținerea vaccinului anti-COVID-19, creat de ruși: Conducerea Republicii Moldova va expedia la Moscova un demers

Dodon s-a arătat „interesat” de obținerea vaccinului anti-COVID-19, creat de ruși: Conducerea Republicii Moldova va expedia la Moscova un demers

Advertoriale
Ecaterina Ternovețcaia a ales cariera în IT: „În IT trebuie să urmăriți piața și tehnologia, care înregistrează progrese în fiecare zi” (VIDEO)

Ecaterina Ternovețcaia a ales cariera în IT: „În IT trebuie să urmăriți piața și tehnologia, care înregistrează progrese în fiecare zi” (VIDEO)

5 lucruri esențiale pentru un elev sau viitor student! Le poți comanda rapid de pe Rozetka.md

5 lucruri esențiale pentru un elev sau viitor student! Le poți comanda rapid de pe Rozetka.md

Moldtelecom va mări de patru ori acoperirea rețelei LTE 4G în țară până la sfârșitul anului 2020

Moldtelecom va mări de patru ori acoperirea rețelei LTE 4G în țară până la sfârșitul anului 2020

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
  Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Putin a schimbat Legea Supremă? Hai și noi! Cum a apărut ideea reformei constituționale (AUDIO)
 • Oameni ca tine: Adelina Dodon - femeia care își îndulcește cariera academică cu deserturi cu gust de copilărie (VIDEO, FOTO)
 • Sergiu Litra, despre cum să îți crești afacerea pe timp de COVID-19, să produci bere în R. Moldova, termen de valabilitate și furtul miliardului | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”. Un an fără Plahotniuc. Din coordonatorul țării în bau-bau-ul politicii moldovenești (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Ed Sheeran va deveni tată! Artistul s-a retras pentru a se bucura de viața de familie
 • 4 sfaturi practice care o să-ți ușureze munca în bucătărie
Cele mai populare
 • 1
  Proteste în Belarus: Forțele de ordine au început să tragă în casele oamenilor (VIDEO/FOTO)
 • 2
  Belarus: Circa 250 de femei îmbrăcate în alb au format un lanț, în Minsk. Acestea stau în tăcere, cu flori în mâini
 • 3
  Dodon: În R. Moldova sunt confirmate patru cazuri de reinfectare cu COVID-19. Imunitatea colectivă în țările UE e de 3%
 • 4
  Președintele anunță deschiderea unui cont pe care persoanele care doresc să susțină agricultorii din Moldova pot face donații
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.