Proprietarul depozitului de elicoptere din Criuleni neagă acuzațiile Procuraturii: Sunt niște machete pe care verificăm piese pentru aparate de zbor

Proprietarul depozitului de elicoptere din Criuleni neagă acuzațiile Procuraturii: Sunt niște machete pe care verificăm piese pentru aparate de zbor

Proprietarul depozitului de la Criuleni, în care oamenii legii au depistat câteva elicoptere, neagă că acestea ar fi asamblate ilegal și că ar fi destinate exportului. Iurie Ceban a declarat pentru NewsMaker.md că de fapt acestea sunt niște machete și că foloseau la construcția unor piese pentru aparate de zbor.

Potrivit sursei citate, Iurie Ceban a declarat că elicopterele sunt niște machete pe care le folosea pentru a găsi „soluții tehnice”. „Astfel, identificam soluții tehnice pentru aparate de zbor, care ulterior trebuie verificate în practică, pentru a înțelege dacă este corectă ideea”, explică Ceban.

Proprietarul depozitului susține că astfel obține patente pentru piesele verificate din care câștigă. Potrivit spuselor lui Ceban, acesta muncește asupra modelelor alături de fiul său și câteva persoane apropiate. Mai mult, fiul său ar fi fost reținut de oamenii legii pentru 72 de ore, iar el ar fi rămas în libertate așa cum nu era la fața locului în timpul perchezițiilor.

„Procuratura susține că acolo erau 10 elicoptere. Acolo nu sunt atâtea machete. În altă ordine de idei, ca să vinzi atâtea elicoptere e nevoie de o sumedenie de acte permisive și certificate. Iar acasă la mine pot construi modele la tot ce doresc. În așa caz nu încalc legislația”, a adăugat Ceban.

Amintim că la 30 iunie, oamenii legii au anunțat despre activitatea ilegală a unui grup de persoane specializate în producerea aparatelor de zbor. Potrivit lor, elicopterele, la aspect exterior identice modelului de elicoptere „Ka 26” erau produse în condiții clandestine, urmând a fi exportate ilegal în statele din spațiul CSI.

Pe acest caz, a fost inițiată o cauză penală pentru fapte de pregătire a contrabandei cu aparate de zbor, de către două sau mai multe persoane. Pentru aceste acțiuni, legislația Republicii Moldova prevede o pedeapsă de la 3 la 10 ani închisoare.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal